Uitgaan & Cultuur

Mirrewinterhoornbloazers vieren Zonnewende op bijzondere wijze

OLDENZAAL - Op 21 december gebeurt er om 19.00 uur iets bijzonders in de Plechelmusbasiliek; een samenkomst van religies die bol staat van symboliek. Op deze kortste dag van het jaar wordt het nieuwe licht verwelkomt en de boze geesten verdreven. Zowel de pastor als de dominee zijn bij deze mooie gebeurtenis aanwezig.

“Iedereen is welkom. Ik noem het gekscherend een ‘ingetogen spektakel’”, vertelt Hermy Oude Veldhuis uit. Hij organiseert dit vanuit de Stichting Mirrewinterhoornbloazers. De zonnewende en het hoornblazen waren vroeger heidense gebruiken en zijn later ingelijfd in het christelijke geloof en bedoeld als aankondiging van de geboorte van Jezus. Het feest en de gebruiken, waaronder ook het hoornblazen, werden ingelijfd in het christelijke geloof.

In en om de Plechelmusbasiliek wordt de dagen voor kerst aandacht besteed aan de (winter)zonnewende. Veel culturen op het noordelijk halfrond vieren dit al duizenden jaren. De twaalf donkere nachten rondom midwinter waren de nachten waarin door onze heidense voorouders feesten en ommegangen gehouden werden. Deze gingen met veel lawaai van bellen, zwepen, toeters, kettingen en hoorns gepaard. Ook maakte men gebruik van licht in al haar gedaanten; lampen, kaarsen en vuur. Soms werd een brandend rad of wiel gebruikt die de zon symboliseerde. Dit midwinters lichtfeest stond onder meer bekend als ‘Yule-‘ of ‘Joelfeest’. Het was de bedoeling om de boze donkere geesten te verdrijven met veel lawaai en plaats te laten maken voor licht. Na een periode van duisternis werden de dagen steeds weer iets langer. ‘Kijk maar, het helpt. Het blijft langer licht,’ zeiden de mensen dan. “En Jezus bracht ook licht op zijn manier. Zo werd het ingebed in het geloof,” legt Hermy uit.

“We gaan eerst bij het beeld van Karel en Toon Borghuis staan met vier soorten hoornen. We blazen hetzelfde, maar produceren een ander geluid. Dan gaan we de kerk in die dan bijna donker is. Er speelt iemand op pauken om een mysterieuze sfeer te scheppen. Ik zal iedereen dan verwelkomen en dan zingen we het Santa Lucia waarna een overweging volgt. Daarna begint de ossenhoorn te spelen. Daar zit een griezelig geluid in. Na ieder instrument wordt het steeds iets lichter, omdat wij het licht brengen. Dan krijgt de dominee of de pastor het woord, waarna de alpenhoorn van zich laat horen. Na het volgende woord volgt de jachthoorn en daarna mogen mensen wenskaarten in de kerstboom hangen. Tussendoor speelt het koperensemble vier à vijf liederen die bij beide geloven passen. Na afloop gaan we naar de toren voor koffie, glühwein of chocolademelk. 

Iedereen is welkom. De Stichting Mirrewinterhoornbloazers en de kerk bekostigen deze samenkomst, maar een donatie is de collecteschaal is erg welkom.

 

Uw reactie