Uitgaan & Cultuur
Unieke Twentse speelfilm
‘Max: een band voor het leven’
Ruim twee jaar is in onze regio hard gewerkt aan de oorlogsspeelfilm ‘Max: een band voor het leven’. Een film die is gemaakt door Hans Mulder (script en regie) en Jan Kolner (camera), in opdracht van de Stichting Heemkundegroep Hertme. Meer dan 350 mensen cast, crew en figuranten uit de hele regio hebben het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage geleverd om de unieke oorlogsscènes in heel Twente op te kunnen nemen. In de studio is inmiddels de laatste hand gelegd en is de film klaar voor vertoning. Zie voor meer info en foto's: www.eenbandvoorhetleven.nl.
Creatief team ‘Een band voor het leven’ kan daarom bekend maken dat de film vanaf 1 september in première zal gaan. Een belangrijke gebeurtenis in onze regio. Mede omdat er voorafgaand aan de première-avond een bijzonder moment zal plaatsvinden dat uniek in Nederland genoemd mag worden.
Hierover kunnen ze helaas, in verband met het verrassingselement, nog geen mededeling doen.
Op basis van het boek ‘Een band voor het leven’, dat Max van Trommel schreef, is het scenario voor de oorlogsfilm geschreven.
Max, nu 91-jaar, is momenteel woonachtig in Rotterdam.
Op 10-jarige leeftijd moest hij als Joodse jongen vanuit Scheveningen vluchten voor de Duitsers en kwam via een artsenorganisatie en met hulp van de Bornse huisarts Dr. W. Stomps, in 1943 terecht in Hasselo bij de familie Hofsté en negen maanden later bij de familie Geerdink in Saasveld.
De herinneringen aan angstige en pijnlijke gebeurtenissen en de mengeling van angst en geborgenheid zijn in de Joodse Max samengesmolten tot een band voor het leven met beide families.
Zijn herinneringen aan het leven op de boerderij worden in de film waarheidsgetrouw in beeld gebracht.
Opnames werden onder andere gemaakt op de boerderij van Ria Blenke-Franken Volmerink in Saasveld.
Verder is er gefilmd op historische locaties in heel Twente.
Alle Joodse mensen in de film zijn van Joodse komaf en de rol van de jonge Max wordt prachtig vertolkt door Victor Brorens uit Enschede.
In de film speelt een professionele re-enactmentgroep Duitse soldaten, wordt er met een originele stoomtrein gereisd en zien we voertuigen die onder andere in de film Zwartboek te zien zijn. Uit Finland kwam, de in Borne opgegroeide, Frits Soetmann overgevlogen, onder andere bekend van Scandinavische Netflix series. Hij was is zijn rol als collaborateur helemaal in zijn element. Verder spelen in de film acteurs en figuranten uit heel Twente en zelfs uit de Randstad.
Dankzij de ondersteuning en financiële bijdragen van diverse fondsen, bedrijven, instellingen en particulieren kon deze film gemaakt worden.
Kaarten voor de film zijn à € 7,50 te reserveren bij het Kulturhus Borne, via telefoonnummer 074-2657200.
Voor meer info kunt u contact opnemen met Jan Kolner, j.kolner@hotmail.com of 0655058885