Uitgaan & Cultuur
Hoe gek moet je zijn om bergbeklimmer te worden?
OLDENZAAL - Een onbekende berg op Papua Nieuw Guinea. Hoe is het om zo’n berg te beklimmen? Rond 1600 voer kapitein Carstensz naar Indië, op de evenaar zag hij in de verte witte bergen. In Nederland geloofde niemand hem dat daar sneeuw op de bergen kon liggen.
De lezing van Hans Perik gaat over de ambitie en motivatie om deze berg te beklimmen. Zijn het vrienden met wie je de berg beklimt? Hoe wordt een groep een eenheid die elkaar steunt om op de berg te komen? Je hebt elkaar nodig om heel en gezond boven en beneden te komen. Ook komen de VOC, de onafhankelijkheid van Indonesië en de strijd van de Papoea’s tegen de Indonesiërs aan de orde.
Het beklimmen van de berg is een bloedstollende ervaring, dagenlang lopen door regenwoud, niemand meer tegenkomen dan het groepje dat de berg gaat beklimmen. Het samen optrekken met Papoea’s, die de bagage dragen, koken en de weg weten door het natte oerwoud. Optrekken met oermensen met wie je niet kunt praten is een merkwaardige ervaring.
Soms ook bedreigend. “Ik raad iedereen van harte af deze berg te beklimmen”, is Periks uitspraak op het eind. Maar het verhaal is geschiedkundig mooi en het avontuur spannend.
Voor het beklimmen van een berg zijn diverse uitrustingsstukken nodig. Hans zal er een aantal meebrengen naar de lezing.
Vijftig jaar heeft Hans Perik bergen beklommen over de gehele wereld, waarvan acht jaar als semi professional. Alpinist zijn is niet alleen een activiteit maar ook een way of life!
Wanneer: dinsdag 19 november om 14.00 uur, zaal open 13.30 uur
Waar: Hotel het Landhuis, Bentheimerstraat 118, Oldenzaal
Entree: € 5,- (consumpties niet inbegrepen)
CuSo Oldenzaal presenteert verder:
10 december: Hylke Banning - Het carillon van de Plechelmusbasiliek en de nieuwe Plechelmusklok
14 januari: Ed Noteboom - Dementie