Uitgaan & Cultuur
Een bijzondere dag voor leerlingen van De Regenboog uit Oldenzaal in Natura Docet
OLDENZAAL - Afgelopen week bezochten de leerlingen van de nieuwkomersschool De Regenboog uit Oldenzaal op drie dagen het museum Natura Docet in Denekamp. Het was een interessante activiteit voor de nieuwkomers. Zo konden zij mooi kennis maken met dit prachtige natuurhistorische museum, waarbij nu de ijstijddieren centraal staan. Een leuk en leerzaam uitje aan het eind van het schooljaar!
De leerlingen van de nieuwkomersschool komen onder andere uit Syrië, Irak, Eritrea, Oekraïne en vele andere landen. Zij hebben allen de vluchtelingenstatus en komen voor de duur van gemiddeld 1,5 jaar naar De Regenboog. Na De Regenboog stromen de leerlingen uit naar het regulier basisonderwijs of naar het voortgezet onderwijs om daar verder onderwijs te volgen en te integreren.
De verschillende dieren, die ooit in de ijstijd voorkwamen - wat een bijzonder leerthema! De zeer interessante tentoonstelling trok dan ook zeker de aandacht van alle leerlingen. De scholieren kwamen in de tuin en ontmoetten daar een één meter grote sabeltandtijger. Ook stonden ze oog in oog met een reusachtige luiaard. Binnen in het museum zagen ze onder andere gigantische skeletten van een mammoet en een holenbeer. De wolharige mammoet en de kleine dwergolifant verrasten hen ook. Wat een fascinerende verhalen kwamen er op in de fantasie van de leerlingen toen ze met deze dieren kennis maakten.
De kinderen mochten er verzamelen, sorteren, zoeken, vergelijken, luisteren, kijken en voelen. Zo leerden ze heel veel over de natuur en de dieren van vroeger en nu. Ze hebben met touwtrekken zelfs bijna gewonnen van de Sabeltandtijger. En in de speeltuin buiten werd lekker gegeten na zo’n leuke ijstijdreis. Iedereen nam een mooi steentje, schelpje of haaientanden mee naar huis. Wat een geweldige ontvangst en wat een warm en spannend avontuur.
Dit bezoek aan Natura Docet is niet de eerste activiteit van De Regenboog buiten school. De nieuwkomers zijn bij verschillende voorstellingen en musea geweest. Deze excursies maken deel uit van het curriculum van de school en passen binnen het burgerschapsonderwijs. De geldbedragen die de school ontvangt voor kunst- en cultuureducatie worden zo ook goed besteed. Op de school zitten ongeveer 85 leerlingen (zes groepen) in de leeftijd van vier tot twaalf/dertien jaar. De leerlingen beheersen de Nederlandse taal niet of nog onvoldoende om in het Nederlands onderwijs te kunnen volgen. Naast taal, lees- en woordenschatonderwijs biedt de school de reguliere vakken: schrijven, rekenen, gym en creatieve activiteiten.
De Regenboog begeleidt niet alleen (oorlogs)vluchtelingen, maar ook nieuwkomers die binnen Europa naar Nederland verhuisden, bijvoorbeeld uit Polen, Duitsland en Turkije. Enthousiaste docenten doen er alles aan om het voor de nieuwkomers interessant te maken en om veilig en plezierig te leren. De Regenboog zet moderne methoden in en sluit aan bij bijvoorbeeld het project Thuistaal en het bibliotheekproject de VoorleesExpress.
De Regenboog in Oldenzaal, met een regionale functie, is een eerste succesvolle stap voor integratie in de Nederlandse maatschappij voor kinderen/nieuwkomers in Twente.
Viktoriya Laman,
Oekraïense vrijwillige tolk