Natuur & Milieu
Recordaantal van elf Twentse gemeenten neemt deel aan NK Tegelwippen
OLDENZAAL - Het NK Tegelwippen is weer van start gegaan. Elf Twentse gemeenten gaan samen met inwoners de uitdaging aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor planten, bomen en gras. In totaal strijden 175 Nederlandse gemeenten tot en met 31 oktober om de Gouden Schep: de prijs voor de Nederlandse gemeente die het hoogste aantal tegels verruilt voor groen. Oldenzaal, Losser, Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden gaan daarnaast de lokale strijd met elkaar aan in de Twentse Wippers poule.
Van grijs naar groen
Het NK Tegelwippen wordt voor het vijfde jaar op rij gehouden. Sinds de start zijn er bijna negen miljoen tegels vervangen door groen, waarbij er vorig jaar zelf een record van 4,5 miljoen gewipte tegels is behaald. Een mooie ontwikkeling, want vergroening is hard nodig. Periodes van hevige regenval, hitte en droogte komen steeds vaker voor. Stenen houden warmte vast en laten geen water door, waardoor overlast van hitte en water ontstaat. Meer groen voorkomt deze problemen. Daarnaast wijst onderzoek uit dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid en de biodiversiteit.
Strijd tussen gemeenten
De deelnemende gemeenten strijden onderling fanatiek om het behalen van de Gouden Schep. De tegelstand wordt bepaald op basis van het gemiddeld aantal opgegeven tegels per duizend inwoners (TPI). In Twente ging Wierden er vorig jaar met de winst vandoor met een TPI van 1.737 tegels. In de landelijke tegelstand goed voor een zesde plek in de categorie Kleine gemeenten. Ook de gemeenten Enschede en Almelo wisten in hun categorie een plekje in de landelijke top 10 te bemachtigen. Onderling strijden de elf deelnemende Twentse gemeenten ook dit jaar weer mee in de poule Twentse Wippers. De tegelstand is te vinden op www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand.
Wip ook mee!
Iedereen die tegels in zijn tuin vervangt voor groen kan meedoen aan het NK Tegelwippen. Via de website www.nk-tegelwippen.nl zijn de tegels aan te melden. In veel Twentse gemeenten rijdt een tegeltaxi die de verwijderde tegels gratis op komt halen. Ook is er in sommige gemeenten een subsidieregeling beschikbaar voor het vergroenen van je tuin. Kijk voor meer informatie daarover op de website van je eigen gemeente.