Natuur & Milieu

Nieuwe imkers voor blije bijen in Twente

OLDENZAAL - Op 24 oktober zijn zeven (7) trotse imkers beëdigd als imker. Begin dit jaar zijn ze gestart met hun opleiding en ze hebben onlangs een examen gedaan. Bij de diploma-uitreiking in Hotel Het Landhuis mochten ze hun diploma in ontvangst nemen en zich vanaf nu “imker” noemen. 

Op de foto met de bijenteeltleraar Neco Gedik en bijenbuddy Umer Gedik. Diploma’s voor: Mark Snuverink, Marloes Lurvink, Dorthe van den Bosch, John Grunder, Eddy Oosterik, René Vijn en Ronnie Spekhorts (laatste niet op de foto).
Op de foto met de bijenteeltleraar Neco Gedik en bijenbuddy Umer Gedik. Diploma’s voor: Mark Snuverink, Marloes Lurvink, Dorthe van den Bosch, John Grunder, Eddy Oosterik, René Vijn en Ronnie Spekhorts (laatste niet op de foto).

De diploma’s werden uitgereikt door de bijenteeltleraar Neco Gedik onder het toeziend en tevreden oog van het bestuur van de Bijenvereniging Oldenzaal/Losser. Naast de benodigde theorie werd er tijdens de basiscursus bijenhouden ook veel aandacht besteed aan de praktijk. Er werd afgelopen jaar in de bijenstal van de vereniging druk geoefend in het leren omgaan met de bijen, hun voedselaanbod en de kennis van voedsel gevende flora. In de zomer kregen de cursisten allemaal een bijenvolk waardoor ze het geleerde in praktijk konden brengen.

Bijen leveren een belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is voor meer dan 75% van onze voedselgewassen hard nodig.  Solitaire bijen, hommels en natuurlijk ook de bekende honingbijen zorgen ervoor dat we kunnen genieten van onze groenten. Ook fruit zoals kersen, bramen, frambozen, appels en peren zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen. Hiervoor is een rijk biotoop nodig met veel stuifmeel- en nectarbronnen. Bedreigingen door externe factoren zoals pesticide en klimaatveranderingen doen het bijenleven geen goed. Bewustwording van het belang van de solitaire- en honingbijen voor onze natuur en ons voedselvoorziening is daarom hard nodig.

Iedere derde hap voedsel die we consumeren, is er dankzij het bestuivingswerk van onze insecten en bijen. Gebruik van pesticiden en de verschraling van onze flora, onder andere door landbouwmechanisatie vragen om een nog betere opleiding van de nieuwe generatie imkers.

Gelukkig is er een toenemende belangstelling, met name onder de jongere generatie, om imker te worden, en daarbij ligt de nadruk steeds vaker op het bevorderen van de biodiversiteit. Als hobby kunnen dan enkele bijenvolken in de tuin of verenigingsbijenstal gehouden worden. Door de vereiste cursus te volgen kom je te weten wat er in zo’n kast met een bijenvolk allemaal gebeurt. Je leert ook omgaan met jouw bijen en wellicht blijft er in een goed bijenjaar ook nog wel een smakelijk potje honing over.

Vooral het houden van bijen is een ontspanning in een natuurlijke omgeving.

Basiscursus bijenhouden
De basiscursus bijenhouden van Bijenvereniging Oldenzaal/Losser wordt jaarlijks gegeven en start in februari 2025. De imkers in spé worden dan een heel jaar meegenomen om alles te weten te komen over het bijenleven. Theorielessen worden afgewisseld met de praktijklessen op de clubbijenstal op de Bentheimerstraat. Begeleiding wordt gedaan door de bijenteeltleraar en buddy’s.

 

Wil je zelf ook imker worden? Je kunt je nu al opgeven voor de cursus. Alle informatie is te verkrijgen bij secretaris Ives van Leth: bijen.oldenzaal@gmail.com

Kijk ook op de website www.bijenoldenzaal.nl