Natuur & Milieu
“Het Glindebos is er niet alleen voor de mens, maar ook voor vogels, bijen en vlinders”
OLDENZAAL - Langzaam begint het Glindebos vorm te krijgen. “Zo’n vier jaar geleden las ik veel over voedselbossen. Het is een mooie manier om voedsel te verbouwen en leuk om te doen,” vertelt Henry Otter enthousiast. Een groep van zeven buurtbewoners maakt dit eerste voedselbos van Oldenzaal met vereende krachten mogelijk.
Eerder was Henry al bezig met buurtmoestuinen in de stad. “Het voedselbos is een andere tak van sport, maar op hetzelfde gebied. Ik volgde een cursus voedselbosbouw en mijn interesse werd steeds sterker. Daarom wilde ik proberen om dit binnen Oldenzaal van de grond te krijgen. Ik begon een stichting en haalde er mensen bij om een bestuur te vormen. Het viel alleen nog niet mee om een geschikt stukje grond te vinden.”
Voor de buurtmoestuinen werkte Henry al samen met de WBO en deze zocht ook op het gebied van het voedselbos mee naar mogelijkheden. Zo kregen ze de beschikking over het stukje grond in de buurt van de Dr. Poelsstraat en de Ootmarsumsestraat dat nu omgetoverd is tot het Glindebos. Een voedselbos bestaat in principe uit zeven lagen, waarvan er nu vijf aanwezig zijn. De eerste laag bestaat uit grote fruit- en notenbomen. In de tweede laag vind je de laagstammen, zoals de pruim, mispel en vijgenboom. “We hebben ook een Franse Uiensoepboom,” lacht Henry. “Hij is nu nog heel klein en ik heb geen idee wat ik ervan moet verwachten. Maar ik ben erg benieuwd.”
In de derde laag staan struiken met vooral bessen, zoals de aalbes en de honingbes. De kruiden beslaan de vierde laag en in de vijfde laag vind je wortelgroenten. “Wat het voedselbos voortbrengt is niet alleen voor de mens maar ook voor de vogels, de bijen en de vlinders. Voor de biodiversiteit dus.” Over de invulling van dit bos is goed nagedacht. “We vullen elkaar als groep ook goed aan. Zo hebben we een technische man die de watervoorziening en de pergola bouwde, iemand anders kan heel goed snoeien en weer iemand anders haalt makkelijk subsidies binnen. Het is een fijne groep mensen om mee samen te werken.”
Hoewel het Glindebos gesponsord wordt door het Oranjefonds, Natuur voor Elkaar en enkele bedrijven, is er ook een crowdfundingsactie gestart die je kan vinden op gofund.me/4b28a2f7. “We proberen duizend euro bij elkaar te krijgen om bomen en planten van te bekostigen. En het is fijn om iets achter de hand te hebben voor het geval er planten vervangen moeten worden.”
Ook sluit Henry meerdere voedselbossen in Oldenzaal niet uit. “We blijven in gesprek met andere partijen. Het zou leuk zijn als er nog één of twee bossen bijkomen. Het Glindebos is klein en mooi om te oefenen. De kraamkamer voor een groter voedselbos.”