Algemeen
Wie kan er in jouw buurt reanimeren?
OLDENZAAL - Of jij en andere mensen in je buurt kunnen reanimeren is een belangrijke vraag. Buiten het ziekenhuis krijgen de meeste slachtoffers een hartstilstand in de thuissituati. “Snel kunnen handelen is dan van levensbelang! Voor iedereen die niet aanspreekbaar is moet direct 112 gebeld worden. Start ook direct met reanimeren wanneer een slachtoffer én niet aanspreekbaar is én geen normale ademhaling heeft. Hiermee hoop je de schade aan hersenen en hart door zuurstofgebrek te voorkomen.”
Arjan Christenhusz leert zijn cursisten reanimeren en daarbij een AED in te zetten. Hij is eigenaar van ABCDE-REANIMATIE in Oldenzaal en was ruim 14 jaar ambulanceverpleegkundige. Hij geeft hij reanimatiecursussen volgens richtlijnen en met cerficaat van de Nederlandse Reanimatieeraad (NRR). “Ik ben vooral blij als Oldenzalers zich aanmelden, omdat hiermee Oldenzaal HARTVEILIGER wordt.
Bij de meeste reanimaties buiten het ziekenhuis zijn omstanders al begonnen met reanimeren voordat ambulances ter plaatse zijn. En meestal is er dan ook een AED aangesloten. Een snelle inzet van een AED draagt absoluut bij aan een succesvolle reanimatie, wanneer een AED binnen zes minuten een schok kan afgeven als dit nodig is.”
Niet alleen een goed netwerk van AED’s in Oldenzaal is belangrijk, ook burgerhulpverleners (nu: first responders) die hebben leren reanimeren en de cursus ieder jaar herhalen om hun kennis en vaardigheden bij te houden. Zij worden via Hartslag Nu opgeroepen per app of sms als er in hun omgeving iemand een hartstilstand heeft. Een deel gaat direct naar de reanimatie en een deel haalt eerst de AED die in de buurt hangt. Op de website www.hartvooroldenzaal.nl kun je hierover meer informatie vinden.
Arjan legt uit dat een reanimatiecursus leuk, actief en leerzaam is. Cursisten leren stapsgewijs de vaardigheden volgens de laatste richtlijnen: borstcompressies, mond-op-mondbeademing en een AED aansluiten. Vorig jaar had Arjan een ludieke actie met de OJCV De Blaanke Boeskeulkes: reanimeren op de muziek van het Oldenzaalse carnavalslied Aait Vedan, gespeeld door hun hofkapel.
Daar heeft hij ook gezegd dat het hem niet zoveel uitmaakt waar Oldenzalers leren reanimeren. Als ze dit maar leren!
Heb je belangstelling om ook een (herhalings-)cursus te gaan volgen met je familie, vrienden of buren? Voor informatie en contact kun je naar zijn website www.abcde-reanimatie.nl.
Voor een scholingsagenda in Oldenzaal en Twente kun je naar de website www.reanimatieraad.nl