Algemeen

Erfgoed Deal levert Oldenzaal € 677.000 op

OLDENZAAL - Het Rijk heeft onlangs bekendgemaakt het Oldenzaalse project Singelpark te ondersteunen met een bedrag van € 677.000. Oldenzaal is hiermee één van de acht Nederlandse gemeenten die deze ronde een Rijksbijdrage ontvangt. Deze bijdrage komt voort uit het programma Erfgoed Deal en is specifiek bedoeld voor de uitvoering van fase Westwal. In dit deelgebied krijgt de lokale geschiedenis een nadrukkelijke plek en wordt de archeologie tot leven gebracht. De bijdrage van de Erfgoed Deal geeft Oldenzaal daarbij een geweldige impuls.

In de Middeleeuwen groeide Oldenzaal uit tot een regionaal religieus handelscentrum. Grachten, een muur en wallen beschermden de stad. De entree verliep via drie poorten: de Deurningerpoort, de Steenpoort en de Bisschopspoort. De muur en de poorten werden in de loop van de tijd afgebroken en de grachten gedempt, maar het middeleeuwse stratenpatroon van de stad bleef behouden. Hier is nog altijd te zien waar Oldenzaal ooit werd verdedigd. Op deze plek wordt nu gewerkt aan een klimaatadaptief stadspark: het Singelpark. Het park ligt eigenlijk op de oude stadswal en stadsgrachten, in een rondje om het centrum.

Van Deurningerpoort naar Steenpoort
Het eerste gedeelte van het Singelpark, bij De Vijfhoek, is afgerond. Momenteel werkt de gemeente Oldenzaal aan de herontwikkeling van fase 2, de Westwal. Dit deelgebied loopt ‘van Deurningerpoort naar Steenpoort’ en omvat dus de locaties van twee van de drie voormalige stadspoorten.

Wethouder Evelien Zinkweg: “We zijn erg blij met de toekenning van de Erfgoed Deal. Dankzij deze deal kunnen we in het Singelpark meer ruimte geven aan ons erfgoed. Met het deelproject ‘van Deurningerpoort naar Steenpoort’ zetten we archeologie voorop als inspiratiebron voor toekomstige ruimtelijke projecten. We willen hiermee laten zien dat erfgoed een leidende rol kan spelen in planontwikkeling, vanaf de allereerste schets. Zo bouwen we aan de toekomst, op de fundamenten van ons verleden."

Volgende stap
Nu de Erfgoed Deal is toegekend is de volgende stap een archeologisch proefonderzoek. Dit gebeurt op plaatsen die kansrijk zijn om historische resten aan te treffen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn medebepalend voor de gebiedsinrichting. In deze fase van het Singelpark is ‘spelen’ het thema. Daarbij wordt gedacht aan speeltoestellen die verwijzen naar de geschiedenis of die zijn verbonden met de archeologie.

Programma Erfgoed Deal
Het programma Erfgoed Deal ondersteunt aansprekende projecten waarin het behoud en gebruik van erfgoed samengaat met de grote ruimtelijke opgaven van dit moment, zoals klimaatadaptatie, energietransitie, duurzame economie, natuur en landbouw, de woonopgave en mobiliteit. Door voorbeeldprojecten te co-financieren en in een uitvoeringsprogramma bij elkaar te brengen, werkt het Rijk samen met partners aan een betere en duurzame leefomgeving waarin het verleden herkenbaar is.