Ruiters strijden voor de winst van het Vlinderkind

Sport & Vrijetijd

Oldenzaal – Het is inmiddels een traditie op manege Twents Ruitercentrum Het Hulsbeek: de helft van het startgeld van het laatste concours van het jaar is voor Stichting Vlinderkind. “Dat voelt heel goed”, glimlacht Marieke Willemsen van de manege. “Het past bij de kerstgedachte waarbij we omzien naar elkaar. Ons helpt ons.” Daarom streden paard en ruiter voor de jaars-wisseling om de prijzen en voor het goede doel.

“Een zoon en broer van twee van onze ruiters heeft de erfelijke maar nog vrij onbekende ziekte EB”, legt Willemsen uit. Vlinderkind werft sponsorgelden voor onderzoek om deze ziekte te kunnen genezen. En omdat wij merken hoe die ziekte hun leven beïnvloed, kiezen wij er jaar-lijks voor een duit in de zak te doen.”
Op zaterdagavond stond het parcours al gereed voor de senioren en de mensen met hun eigen paard of pony. Gezelligheid staat voorop al maakte dat de ruiters niet minder fanatiek. Er werd sportief ge-streden om de prijzen per startgroep.

Op zondag waren de junioren aan de beurt. Om kwart voor tien wemelt het van de kinderen in de ge-zellige binnenbak van de manege. Ze zijn het parcours aan het verkennen. Onder begeleiding van een instructeur lopen zij het rondje dat ze straks op de rug van een pony zullen afleggen. Er zitten allerlei moeilijkheden ingebouwd in het parcours: voltes, tussen een smal paadje rijden, slalommen, een heus sprongetje en ringsteken. Dit afgewisseld met spelletjes als balgooien en cadeautjes gooien. “Het gaat er vooral om dat jullie goed leren sturen. Daar is dit parcours op gebouwd. Want we willen graag dat iedere wedstrijd leerzaam én leuk is”, vertelt de instructeur.

Wanneer de eerste ruitercombinaties starten vertellen Moos en zijn vriendinnetje Romy (beiden 7 jaar) over hun ervaring. “Wij rijden al sinds het voorjaar. We zitten bij elkaar in de les en dit is al de derde keer dat we meedoen”, vertelt Romy. “Ik mag straks op mijn lievelingspony Polly en Romy mag op Co-ra. Die is ook heel erg lief”, vult Moos haar aan. Ze zijn dikke vrienden. Dat merk je aan de ontspannen manier waarop ze met elkaar omgaan. “Ja, wij vinden het leuk samen in de les. Moos plaagt me altijd. Daarom moeten we erg lachen. Paardrijden is hartstikke leuk!” Op de vraag welk onderdeel ze het leukst vinden van het concours, klinkt het in koor: “Het sprongetje natuurlijk! En het rozet na afloop. We hebben er al twee”, lacht Romy.

Cheque voor Vlinderkind
De geweldig grote opkomst zorgt op deze zondag voor een gezellige sfeer. “Fantastisch, deze deelna-me. Hoe meer hoe beter, dat geldt zeker bij dit concours. We hebben €450 verdiend voor de stichting Vlinderkind. Dat ronden we naar boven, tot een mooi bedrag af hoor”, lacht Marieke Willemsen. Wie nog een donatie wil doen, kan dit via het bankrekeningnummer van Stichting Het Vlinderkind NL31 INGB 0000 0067 37 of via www.vlinderkind.nl