Meer hondensnoepjes dan boetes uitgedeeld

Natuur & Milieu

OLDENZAAL - Samen met gemeentelijke handhavers is de beheerder van recreatieplas het Hulsbeek een actie gestart om hondenbezitters beter op de geldende regels te laten letten. De eerste controles hebben in een week tijd acht bekeuringen opgeleverd. “Grotendeels houden de wandelaars zich wel aan de regels om hun hond aangelijnd uit te laten op het Hulsbeek”, geeft Rutger Bolier van team handhaving aan. Deze mensen ontvingen een zakje hondensnoepjes voor hun trouwe viervoeter.

Reden voor de actie is de toename van het aantal meldingen over niet-aangelijnde honden die voor onveilige situaties zorgen en de overlast van hondenpoep. “We hebben vrijwel dagelijks gecontroleerd, op verschillende tijden. Maar deze week was het weer minder. Wanneer het beter weer is, zie je meteen meer drukte op het Hulsbeek.” Daarom willen de handhavers de actie in het nieuwe jaar wel herhalen.

Hoge boetes
“Men dacht voorheen dat het wel wordt gedoogd”, vertelt parkmanager Rob Beverdam. “Als parkbeheerder mogen we alleen waarschuwen. Vandaar dat we de actie met de handhavers hebben ingezet.”
Voor een enkeling bleef het die week dus niet bij een waarschuwing. Zij kregen een boete van 104 euro voor het niet correct aanlijnen van honden en 149 euro voor het niet opruimen van hondenpoep. “Ik denk dat mensen niet bewust zijn dat de boetes zo hoog zijn”, zegt Beverdam.
Als je je hond los wilt laten lopen, maak dan gebruik van het aangelegd uitlaatgebied bij P2”, benadrukt jachtopziener en handhaver Stephan Bartelink. “Ondanks de aankondiging zagen we toch nog enkele loslopende honden. Ik denk dat dat over 10 jaar nog wel is. Ik loop al vanaf 1994 controles. Op het Twickel hebben we dit probleem ook gehad. Daar hebben we het gelukkig eindelijke onder controle.”

Regels op het Hulsbeek
Van 1 oktober tot en met 31 maart zijn de zonneweiden van het Hulsbeek opengesteld voor hondenbezitters en hun viervoeters. Honden mogen niet loslopen, maar moeten altijd aangelijnd blijven. De rest van het jaar is de zonneweide niet toegankelijk voor honden, ook niet aangelijnd. In het speciale losloopgebied, bereikbaar vanaf parkeerplaats 2, hoeft een hond niet aangelijnd te zijn. Overal in het Hulsbeek geldt een opruimplicht voor uitwerpselen.

Naaktzwemmer op de bon
Naast de acht bekeuringen aan hondenbezitters werd ook nog een naakt zwemmende man op de bon geslingerd. “Hij komt hier geregeld. Een jaar of drie geleden hebben we hem ook al een enkele keer gewaarschuwd."