Leden sinti-familie Weiss onthullen prachtige social sofa om te gedenken en belang noaberschap te benadrukken

Algemeen

OLDENZAAL - In de stadssingel tussen de Oostwal en de parkeerplaats Citadel is afgelopen woensdag een zogenoemde social sofa onthuld. Het is een bijzonder monument, waarin een tragische geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog in mozaïek is verbeeld. Op deze plek aan de Oostwal stond in vroegere tijden de woning van de families Cohen en Weiss op het toenmalige adres Poortstraat 21. Vanuit deze woning zijn op verschillende tijdstippen tijdens de oorlog eerst drie leden van de joodse familie Cohen gedeporteerd en later zes leden van de sinti-familie Weiss. Het plaatsen van deze Social Sofa is een initiatief van Sabina Agterbergh. Zij is een nazaat van de Weiss-familie en landelijk actief waar het gaat om de belangen van roma en sinti.

Namens de familie Weiss waren Jeanna Weiss (87) en haar zoon Galid vanuit Amsterdam naar Oldenzaal gekomen om het monument te onthullen, daarbij geholpen door Sabina. Jeanna ontsnapte dankzij attente familieleden aan deportatie. Voorafgaand aan de onthulling hield burgemeester Theo Schouten een korte toespraak, waarin hij de bijzondere waarde van het kleurrijke en optimistisch ogende kunstwerk benadrukte. ‘Drie jaar na de onthulling van het Sinti-monument in onze Herdenkingstuin, staan wij opnieuw op een plek die ons herinnert aan de schrijnende werkelijkheid van de Tweede Wereldoorlog. Drie leden van de Joodse familie Cohen en een paar jaar later zes leden van de Sinti-familie Weiss werden hier vlakbij, uit de woning Poortstraat 21, opgepakt en gedeporteerd naar Nazi-Duitsland. Waar staan we anno 2018 eigenlijk als samenleving? Zijn we nog op de goede weg met elkaar? Monumenten en herinneringstekens kunnen een krachtig middel zijn om antwoord te geven op dat soort vragen. Wie zijn buren kent, voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. Dit raakt namelijk precies de kern waar noaberschap om draait.’, aldus burgemeester Schouten.

Woonwagenwiel
Na de onthulling droegen leerlingen van het Twents Carmel College gedichten voor. Na deze plechtigheid wandelde het gezelschap naar de herdenkingstuin waar het Sintimonument staat. Henk Winkelhuis hield een toespraak en de leerlingen plaatsen zelf gemaakte kunstwerkjes bij het monument. Inmiddels staan er verspreid over Nederland meerdere social sofa’s, telkens bedoeld om lokaal de aandacht te vestigen op allerlei uiteenlopende maatschappelijke thema’s. De bank is gemaakt van beton en rondom versierd in mozaïek. Dit gebeurt in Tilburg in het kader van een werkgelegenheidsproject. Alle social sofa’s zijn omgeven met symboliek, zowel in het mozaïekwerk als in plek waar het geplaatst is. Zo staat de sofa op een pleintje in de vorm van een woonwagenwiel en zijn de contouren van de voormalige woning in de straat en het plantsoen verwerkt. De social sofa heeft nu vooral de functie van een parkbankje waar iedereen even kan gaan zitten.

Algemeen

Jubilarissen bij Zij Actief De Lutte

Zij Actief hield op 29 januari de jaarvergadering. Op deze vergadering werden 10 leden in het zonnetje gezet vanwege hun jubileum.
Lees verder
Algemeen

Gemeente stelt € 10.000 beschikbaar voor kunstwerk Sanne Wevers rotonde

Voor de realisatie van het kunstwerk op de Sanne Wevers-rotonde, een initiatief van het Twents Carmel college locatie Potskampstraat, stelt het college van burgemeester en wethouders maximaal € 10....
Lees verder