Dagje Amsterdam dankzij compli’muntjes’

Algemeen

OLDENZAAL - Een maand lang zijn de compli’muntjes’ onderwerp geweest van gesprek op het Twents Carmel College locatie Potskampstraat. Onlangs mochten 45 leerlingen een dagje naar Amsterdam. Zij hebben een volgende stap gezet in het proces van bewustwording, hoe zij een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld en aan een beter milieu.

Na een intensieve voorbereiding door Toos Benneker, Natalie Alferink en Henk Winkelhuis in samenwerking met de gemeente Oldenzaal en De Höfte is eind oktober het Twents Carmel College locatie Potskampstraat gestart met de actie ‘We hebben al een mooie school ...’, om extra aandacht te vragen voor milieu, gedrag in kantines, op het plein en voor de school. “Eenvoudige zaken als afval in de bakken, stoelen aanschuiven, fietsen in de rekken. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend maar in groepsverband en op die leeftijd ziet de wereld er heel anders uit. Dan is het zaak om aandacht te besteden aan bewustwording”, aldus de initiatiefnemers.

Leerlingen die positief gedrag lieten zien ontvingen een 'complimuntje' en waren zo in de race om op een schooldag mee te gaan naar Amsterdam. Iets na 8 uur vertrokken zes begeleiders met 45 leerlingen uit 30 verschillende klassen. Naast Toos, Natalie en Henk gingen als begeleiders Wilma Nijkamp (‘moeder’ van de kantine), Gerard Kemna (conciërge) en Rogier Scholten van de gemeente mee op stap.

Enthousiasme en verbazing
Verdeeld over zeven bootjes, gemaakt van gerecycled plastic, vissen naar plastic en ander afval in de Amsterdamse grachten. “Dáár drijft een flesje! Terug! We hebben een plastic zakje gemist!” Iedereen schrikt als ze bij terugkomst zien hóeveel rotzooi er in slechts één uur tijd uit het water is gevist. Spullen die er in zijn gegooid of in gewaaid. Er is een beloning voor de boot met de grootste vangst en een eentje voor het meest originele verhaal bij de vangst. De leerlingen zijn creatief. De meest mooie verhalen worden verteld.

Na de lunch maakt een klein aantal een stadswandeling. Het grote gros bezoekt de Johan Cruijff Arena. Bij de rondleiding in het stadion worden slimme vragen gesteld. Ajax is populair bij de leerlingen. Het ‘heilige gras’ wordt op een klein grassprietje na betreden. Na het bezoek aan de persruimte komt de groep in het ‘heilige der heiligen; de kleedkamer van Ajax, de Godenzonen. Ze mogen zelfs op de stoel van hun favoriet of favorieten zitten.

Tijdens de terugreis worden er opnieuw compli’munten’ uitgedeeld. Met 45 leerlingen uit 30 verschillende klassen vormden ze samen een prachtige groep. En de wereld heeft er 45 ambassadeurs bij. Zij hebben geleerd hoe zij een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld en aan een beter milieu.

Algemeen

Hotel ’t Kruisselt De Lutte wint Gouden Zoover Award

Hotel ‘t Kruisselt behoort tot 1 van de best beoordeelde accommodaties van het land.
Lees verder
Algemeen

Infoavond BoesCoolFit

Vanwege de start van een nieuw BoesCoolFit-seizoen wordt donderdag 17 januari een infoavond georganiseerd voor sportorganisaties, sportcoördinatoren, (vak)leerkrachten en ander geïnteresseerden in de...
Lees verder
Algemeen

Nieuwe instrumenten voor de Boeskoolbloazers

Laat het carnaval maar beginnen! Dat zullen de leden van de Boeskoolbloazers vast en zeker hebben gedacht toen ze vlak voor Kerst hun grote cadeaus al mochten uitpakken: nieuwe instrumenten.
Lees verder