Samen vieren, samen doen!

Zorgfederatie Oldenzaal

Er zijn veel ontwikkelingen in de ouderenzorg. Daar zijn we als Zorgfederatie Oldenzaal serieus mee bezig. Ons belangrijkste streven is dat ouderen een zo goed mogelijk bestaan hebben. Driehonderd medewerkers, meer dan driehonderd vrijwilligers en mantelzorgers werken daar dagelijks aan, samen met de oudere. Wat we ook belangrijk vinden is, om de goede dingen te vieren….zoals….

De dag van de ouderen, een dag om te vieren!
Op 1 oktober vierden we ook dit jaar weer de Dag van de Ouderen. Het was een gezellige dag met huiskamerconcerten en een feestje in de zalen van Scholtenhof en Mariahof. Voor ieder iets wat hij of zij prettig vindt.

Oud worden is bijzonder, het heeft mooie en lastige kanten. In ons Driespan vindt u een mooi artikel van de pastor van Zorgfederatie Oldenzaal over ‘Ouderen en Kinderen’. ‘Als je ouder bent heb je al zoveel gedaan, lang niet al je jeugddromen zijn uitgekomen. Sommige wel, andere dingen vielen tegen en vaak viel het ook mee. Je hebt geleerd anders naar het leven te kijken. Geleerd kleine dingen te waarderen als grote dromen in duigen vielen..’.

Ik kan zelf altijd vol bewondering luisteren naar de verhalen van ouderen, wat hebben mensen veel meegemaakt en wat zijn we als mensen sterk en broos tegelijk. Eén op de vijf ouderen krijgt last van dementie, je leven verandert totaal! Dan wordt luisteren naar mensen veel meer beleven met mensen, kijken naar mensen, doen met mensen.

100 jaar en het beeld van de Zorgfederatie Oldenzaal
U kent haar vast van de brochure en het thuiszorgkantoor. Mevrouw Hulsink is regelmatig letterlijk in beeld namens de Zorgfederatie en op 13 oktober wordt ze 100 jaar. Heel bijzonder! Natuurlijk wordt het volop gevierd.

De Dag van de Mantelzorg
Honderden mantelzorgers bij Zorgfederatie Oldenzaal, duizenden in Oldenzaal. Veel mensen zijn mantelzorger. Soms mooi, soms zwaar. Mantelzorg is geen keuze. We waarderen de inzet van familie, vrienden en bekenden. Op zondag 8 november vieren we de dag van de mantelzorg en hebben we een mooie verrassing voor cliënten en mantelzorgers.

Samen doen…..je betekent veel voor elkaar!....een feestje voor en met vrijwilligers!
Indrukwekkend wat mensen voor elkaar betekenen. Ook dat vieren we! Onlangs hadden we een mooi vrijwilligersfeest. Zoals meer mensen in deze tijd ging ik er helemaal verkouden naar toe en met zo‘n krakende schorre stem. Net niet de energie die je wilt hebben. Maar het was echter een prachtige avond. Eten, drinken, een mooi gesprek, een voorstelling…….als je maar bij elkaar bent. Als ‘nieuweling’ valt het me op hoe goed mensen elkaar kennen en wat mensen daarnaast weer voor elkaar doen. Zo vertelde een vrijwilliger dat hij de tuin voor een andere vrijwilliger voor elkaar had gemaakt. De één poetst het huis voor de ander en de ander maakt van een paar plankjes een handige tuintafel voor de één. De één repareert de computer voor de ander en ga zo maar door. Voor een ieder herkenbaar denk ik.

‘s Avonds reed ik weer in de auto naar huis, er was iets op de radio over participatie en individualisme. Ik dacht terug aan de avond: ‘Ach, we doen het volgens mij zo gek nog niet met elkaar. Samen werken , samen vieren, samen iets voor elkaar betekenen in de praktijk!’

Wiesje Heeringa