Schottie

Aan een klein rond tafeltje zitten de topmannen van het Oldenzaalse culturele leven. Allen net
als ik uitgenodigd door Claudia die vijftig jaar is geworden. Het Franse feestje wordt opgeluisterd door Toon met z'n trekzak. Ook de man die karikaturen tekent verhoogt de Franse sfeer. Alleen het weer is Nederlands: regen met bakken uit de lucht. Geluk nog, dat niemand onder zo'n bak is gekomen...

Het zijn met elkaar drie old-Tapkloazen. Dat betekent dat je een onmeunig gezellige keerl bent, die völ bier kan drinken. Het schijnt dat menig Old Stadsprins maar wat graag Tapkloas hadden willen worden. Nee, dit stel en daar hoor ik ook bij kan aardig deur 'treuteren '. Zo heb ik ooit nog vier seizoenen met hen gevoetbald in het roemruchte negende van Quick. Lekker vroeg spelen. Altijd elke thuiswedstrijd om negen uur. Lekker vroeg. Dan heb je nog wat aan de dag… Er gaat een verhaal over de grootste van dit stel, dat na het bierdrinken bij Vlaskamp een teamlid, die de hele middag wél fijn met het gezin had gewandeld, familiebezoek netjes had afgerond, s'avonds om acht uur nog even een pizzaatje ging halen bij Farah. Zat hij nog.

Het zijn bijzondere mensen die Tapkloaskes. Ze moeten dan ook tijdens hun regeerperiode een motto bedenken. Ik vind die van Anton het allermooist. Toon is de grootste droogkloot op deze hele aardbol Laat die nu net in Oldenzaal wonen én Tapkloas worden: ‘Ich bin ein doar'n döll!’ Ook deze is van de buitencategorie: ‘Nen luk bloazen, nen luk zoep'n en op de Knee noar hoes hen kroep'n!’ De bijnaam van deze Tapkloas (Michiel Ankoné ) is Knee .
Nee, neem dan de derde Tapkloas. Het is Niek. Befaamd sportman. Fluwelen trap bij het voetbal en een allround tennisman. Man van de lach en gezelligheid. Niek móet je erbij hebben. Zeker als het gaat om bierdrinken! Ik ken in mijn hele leven maar één persoon die kan huilen van het lachen en dat is Niek.

Maar Niek is meer. Niek is een dankbaar slachtoffer als het gaat om persoonlijke grappen. Zeg je tegen hem iets gemeens in de trend van 'Nee Niek, jij bent lelijk!', wil hij altijd direct terug antwoorden ‘Ja maar jij..’ Dan wil hij knetterhard uit de hoek komen. ‘Ja maar jij bent ook euh , euh hoe zal ik het zeggen ook euh...’ Meer komt er vaak niet uit. Om dan hard te gaan lachen wat zijn fijne vrienden hem net hebben geflikt. Hij krijgt de lachers compleet op z'n hand door eigenlijk het slachtoffer te spelen.Ik vind dat prachtig. Hij kan heerlijk incasseren.

Tijdens een beruchte derby tussen Quick en Dos 19 ging het er flink aan toe. De schoffel was door biede partijen uit de schuur gehaald. En dat terwijl het gras er keurig bij lag. Na weer een charge , nu op de benen van onze Quick man, greep de scheids in. Dit terwijl de beide kemphanen al vloekend en tierend elkaar in de haren vlogen. De scheids al trekkend aan z'n borstzakje en duidelijk tastte áchter de gele kaart, weet Niek dat hij toch werkelijk nú tussenbeide moet komen. Niek, die op dat moment even 'uit de running' was, spreekt de legendarische woorden ‘Jongens hou er in Godsnaam mee op! We moeten allemaal maandag weer gewoon werken.’ Het werkt. Er valt een stilte in het veld. De scheids laat z'n hand van z'n borstzakje vieren. Waarop Niek in die fantastische stilte antwoord : ‘Euh... nou ja dat geldt eigenlijk alleen voor jullie...’ Héérlijk .

Treuf