Oversluiten, hoe gaat dat in zijn werk?

Met de huidige lage hypotheekrente willen veel huizenbezitters hun hypotheek oversluiten. Immers een lagere rente kan een flinke besparing opleveren, hoe gaat dit in zijn werk?
Oversluiten betekent dat de oude hypotheek wordt afgelost door een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen een latere rente. Hiervoor worden echter wel kosten in rekening gebracht. Dat zijn kosten voor het openbreken van de oude rente. Daarvoor wordt een boeterente in rekening gebracht. Tevens maakt men kosten voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek. Deze kosten worden in de regel snel terugverdiend.
Stappenplan oversluiten
Wilt u de hypotheek oversluiten, dan volgt onderstaand het stappenplan:
• Stap 1, afspraak maken met uw adviseur om het oversluiten te berekenen
In dit gesprek worden de kosten inzichtelijk gemaakt, die het oversluiten met zich mee brengen.
• Stap 2, laagste hypotheekrente
Wij gaan op zoek naar de laagste hypotheekrente. De laagste hypotheekrente is niet altijd de beste, omdat sommige geldverstrekkers met budgetrentes werken. Deze rentes lijken nu erg laag, maar vaak zitten hier bepaalde voorwaarden aan vast. Llaat u dus goed voorlichten.
• Stap 3, oversluiten
Nadat het offertetraject allemaal geregeld is, moet er een afspraak gemaakt worden bij de notaris om de hypotheek officieel in te laten schrijven.
Niet alleen een lagere rente
Oversluiten is niet alleen interessant vanwege een lagere rente. Het wijzigen van de huidige aflossingsvorm kan ook een issue zijn. Heeft u bijvoorbeeld nog een beleggingshypotheek, staat uw huis onder water en wilt u hier wat aan doen? Dit zijn allemaal redenen om de hypotheek weer toekomstbestendig te maken.
Alternatief voor oversluiten
Is oversluiten niet interessant vanwege de hoge boeterente, dan zijn er geldverstrekkers die mee willen werken aan een rentemiddeling. Door rentemiddeling spreekt u met de huidige geldverstrekker de nieuwe rente af en die wordt gemiddeld met de bestaande rente. Hierdoor kan de rente lager uitvallen zonder boeterente.
Wilt u weten of oversluiten voor u interessant kan zijn? Een tien jaar vaste rente zit momenteel al op 2,6 %. Dus laat u eens vrijblijvend adviseren