Kan hij later wel een huis kopen?

Nederlanders kunnen volgend jaar minder lenen voor de aankoop van hun huis.
Niet alleen wordt de verhouding tussen de waarde van de woning en het inkomen verlaagd.
Ook de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen daalt.
Inkomens tot 28000 euro kunnen volgens de percentages van het Nibud 3 tot 6,5% minder lenen. Voor hogere inkomens ligt het percentage 0,5 tot 3% lager.
Naast de inkomenseis telt voor geldverstrekkers ook de ‘marktwaarde’ van de woning.
De geldverstrekker bepaalt wat die marktwaarde is, dat kan zijn:
* de koopprijs van de woning,
* de koop/aanneemsom,
* de getaxeerde waarde, eventueel na verbouw.
Maximaal te verstrekken hypotheek zakt naar 103%
In jaarlijkse stapjes van één procentpunt wordt de maximaal te verstrekken hypotheek verlaagd naar 100% van de waarde van het te kopen huis. In 2014 wordt er nog maximaal 104% verstrekt. In 2015 zakt het maximum naar 103%. Per 2018 is het nog maximaal mogelijk om 100% van de koopsom van een huis te financieren. Vanaf dat moment moeten de bijkomende kosten bij het kopen van een huis gefinancierd worden met spaargeld. Banken mogen hogere leningen verstrekken bij het meefinancieren van restschulden uit een vorige woning.
Om dit met een rekenvoorbeeld weer te geven:
Stel dat u in 2014 een woning koopt van 200.000 euro dan mag u inclusief bijkomende kosten een bedrag van 208.000 euro financieren.
Dit bedrag wordt dus afgebouwd tot 0% in 2018 en dan zou u voor dezelfde woning in ieder geval 8000 euro aan eigen middelen mee moeten nemen.

Wilt u in de nabije toekomst een eigen huis kopen, dan is het raadzaam om alvast te gaan sparen voor een startkapitaal. Hiervoor is het Eigen Huis sparen ontwikkeld. Hiermee spaart u met een hoge rente van momenteel 1,8% voor de aankoop van een woning.

Ook als u al een huis heeft, kunt u met Eigen Huis sparen, sparen voor de aflossing van uw hypotheek.
Wilt u meer informatie over Eigen Huis Sparen?
Wij helpen u graag verder.