Huren of kopen

Ik kan het nog bijna niet geloven… jaren graag willen kopen en nu… je moet eens weten hoe blij je ons hebt gemaakt.
Bovenstaand is een citaat uit een mail welke ik van een klant heb mogen ontvangen. Hij kwam binnen voor een heel andere vraag, maar later in het gesprek ging het over zijn huurwoning, de stijgende huurprijs, etc.
Hij had nooit gedacht dat er nog een mogelijkheid was om op zijn leeftijd een woning te kopen.
Het kopen van een woning is natuurlijk geen doel op zich, de een voelt zich prettiger bij huren en een ander bij kopen. Toch staan nu alle seinen op groen om de koop van een eigen woning te overwegen. De hypotheekrente is historisch laag en de huren zijn in twee jaar tijd met ruim 9% gestegen.
Toch denken veel mensen dat ze niet in aanmerking komen voor een eigen woning, bijvoorbeeld zoals hierboven weergegeven op basis van leeftijd of men denkt dat het inkomen onvoldoende is om een hypotheek aan te kunnen vragen. Juist door de lage rentestand mag indien men kiest voor een rente van 10 jaar of langer ook op het daadwerkelijke rentepercentage getoetst worden. Hierdoor zie je dat tussen de 4 tot 5,5 keer het bruto jaarsalaris mogelijk is.
Daarnaast kan indien het gaat om een eerste koopwoning, nog gebruikt gemaakt worden van de starterslening. De starterslening is een aanvulling op de normale hypotheek. Hierdoor komt het huis welke onbetaalbaar lijkt toch binnen de mogelijkheden.
Of een huur of koopwoning bij u past is natuurlijk erg afhankelijk van uw wensen en situatie. Hieronder vind u enige voor- en nadelen van huren en kopen op een rij.
Huren, voordelen
• De verhuurder is aansprakelijk voor groot onderhoud
• U bent redelijk flexibel als u wilt verhuizen, huurcontract kent een korte opzegtermijn
• U heeft huurbescherming
Huren, nadelen
• Elke spijker die u in de muur slaat bent u kwijt
• U bouwt met een huurwoning geen vermogen op
Kopen, voordelen
• Kopen is 20% tot 40% goedkoper dan huren
• Door aflossingen op uw hypotheek bouw u vermogen op
• U heeft belastingvoordeel door hypotheekrenteaftrek
• U kunt de woning aanpassen aan uw wensen
Kopen, nadelen
• U mag tot 103% financieren, dus inbreng van eigen middelen is noodzakelijk
• U bent zelf aansprakelijk voor het onderhoud
• Naast prijsstijgingen kunt u ook te maken krijgen met prijsdalingen
Alle voor en nadelen ten spijt, feit blijft dat een koopwoning op dit moment goedkoper is dan huren. De huizenprijzen zijn laag evenals de hypotheekrente. Wel is het van belang dat u zichzelf de vraagt stelt, hoe lang u in de woning wilt blijven wonen. U gaat immers een grote financiele verplichting aan.
Wilt u graag eens voor uzelf doorgerekend hebben of huren of kopen beter bij u past, neemt u dan eens contact met ons op. In een vrijblijvend gesprek rekenen we u voor welk bedrag u kunt lenen en wat voor maandlasten dit met zich meebrengt. Zoals u in het begin van mijn column heeft kunnen lezen, u zult er versteld van staan welke mogelijkheden er zijn, dus graag tot ziens.
Edwin Loohuis