Een nieuw jaar 2015 en wat gaat ons dat financieel brengen?

Voorspellen is altijd lastig en achteraf is het gemakkelijk praten, maar vele mensen zitten toch met vragen als: wat gaat de hypotheekrente doen? Moet ik dit jaar een huis kopen? Is sparen nog aantrekkelijk? Wat gaat de AEX doen? Ik ga toch proberen u mee te nemen in het jaar 2015 en een vooruitblik geven op uw financiën.

De hypotheekrente in 2015
Hierop antwoord geven is na de maatregelen van Draghi niet zo moeilijk. Er wordt wederom met het opkopen van obligaties bij banken, veel geld in de markt gestopt. Ook met de komst van nieuwe hypotheekaanbieders is er weer meer concurrentie in de markt gekomen. De verwachting is dan ook dat de rente in 2015 laag blijft. Met nu een 10 jaar vaste rente voor 2,6% zitten we al historisch laag.

Ontwikkeling huizenprijzen
In 2014 hebben we gemerkt dan we het dieptepunt van de woningprijs hebben bereikt. Ook mensen werden kooplustiger wat te merken was aan het grote aantal transacties laatste kwartaal. De verwachting voor 2015 is dat de lichte stijging in de huizenprijzen doorzet. Geen grote sprongen, maar gelukkig zit een daling er waarschijnlijk ook niet meer in.

Huren
Mensen die op zoek zijn naar een huurwoning moeten een stuk dieper in de buidel tasten dan voorheen. Huurwoningen worden in rap tempo duurder, vooral wanneer een nieuwe bewoner in een huurwoning komt. Ook voor 2015 zal deze trend zich voortzetten.

Sparen
We hebben in 2013 en 2014 al gezien dat de spaarrente steeds verder daalde. De rente bij de grootbanken liep terug en het wachten is tot de eerste bank door de psychologische grens van de 1% breekt. De Rabobank, ING en ABN zitten met een spaarrekening zonder voorwaarden op 1%, de Regiobank nog op 1,35%. Toch zal 2015 nog geen ommekeer brengen in de rente.

AEX
Als we de analyses van meerder goeroes lezen dan zal de stijgende trend die in 2014 is ingezet zich ook in 2015 verder ontwikkelen. De verwachting is een stijging van 4 tot 7% en dit heeft vooral te maken met een (langzaam) aantrekkende economie, de lage olieprijs en de maatregelen van Draghi.

2015
Pas eind december 2015 kunnen we bekijken of de voorspellingen zijn uitgekomen. Dit heeft vooral te maken met de situatie in de wereld, als deze rustig is dan is voorspellen niet moeilijk. Maar er zijn momenteel zoveel risico’s als een onberekenbaar Rusland, de uitslag van de Griekse verkiezingen, de aanslagen door terreurbewegingen. Allemaal risico’s die voorspellingen kunnen ondermijnen.

In wens u in ieder geval een financieel gezond 2015.