Maak dit jaar nog gebruik van vrijstelling schenkbelasting!

Kock Van Benthem

Stel, je hebt als Nederlander een redelijk gevulde spaarrekening. Met de huidige lage spaarrente is dat praktisch dood geld. Wellicht een goed idee om een bedrag aan je kleinkind, neef of goede vriend te schenken. Hij of zij kan dat geld dan voor bijvoorbeeld de aankoop van een eigen woning gebruiken. Zo wordt dood geld weer levend en krijgt bovendien de economie een impuls. Helaas kan dit nog slechts tot 1 januari 2015. De regeling wordt niet verlengd. De NVM maakt via reclame langs de snelwegen eenieder erop attent dat er nog dit jaar van de regeling gebruik kan worden gemaakt.
Het schenken van maximaal een ton aan anderen kan dit jaar belastingvrij. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de fiscus er met een deel vandoor gaat. Tot en met 31 december 2014 is de vrijstelling van de schenkbelasting voor een eigen woning namelijk tijdelijk verruimd. Voorheen was de maximale vrijstelling 51.407 euro en nu dus maar liefst 100.000 euro. Bovendien hoeft de ontvanger niet meer tussen de 18 en 40 jaar te zijn en hoeft er ook geen familieband te bestaan. Een goede vriend die de 40 al is gepasseerd, kan dus ook een duwtje in de rug krijgen.
De ontvanger hoeft dat bedrag niet per se te besteden aan de aankoop van een eigen woning. Hij kan het bedrag ook steken in het onderhoud van zijn eigen woning. Tijdens de crisis hebben woningeigenaren dat onderhoud om financiële redenen vaak wat verwaarloosd. Die verruimde regeling tot 100.000 euro is dus zeer welkom om veel woningen een opknapbeurt te geven.
Het geld kan ook worden gebruikt voor het aflossen van een eigenwoningschuld, of het wegwerken van de restschuld van de eigen verkocht woning. Het is daarom een goede zaak als ‘dood geld’ kan worden gebruikt om die hypotheekschuld te verkleinen. Daarnaast moeten mensen vandaag de dag meer geld meenemen bij de aankoop van een woning, ook daar kan de verruimde schenkingsmogelijkheid een bijdrage leveren.
Dus een oproep aan eenieder die hierover nadenkt: maak er dit jaar nog gebruik van!
Bert Kock en Han van Benthem
KockvanBenthem Makelaars