Huizenverkoop komt op gang Duitsland lonkt

Kock Van Benthem

De huizenverkoop is in Nederland in 2014 weer langzaam opgekropen uit een diep dal. De cijfers liegen niet en geven aan dat ook in onze regio het aantal transacties in het laatste kwartaal 2014 met ruim 16% is gestegen ten opzichte van 2013, ook de prijzen stegen licht en het vertrouwen bij de consumenten evenzo.
Meer verkopen betekent ook meer aankopen. Dit wordt ook weer bemerkt aan de andere kant van de grens. In het Duitse grensgebied melden zich meer Nederlanders dan in de afgelopen jaren bij banken en makelaars met belangstelling voor het kopen van een huis in Duitsland. Vele redenen worden daarbij aangegeven, zoals het woonklimaat, de prettige omgang met elkaar, de ruime kavels, de grotere huizen, de gunstige hypotheekrente en ga zo nog maar even door.
Wanneer er belangstelling bestaat voor emigratie naar Duitsland is het essentieel om goed voorgelicht de stap wel of niet te maken. Iedere persoonlijke situatie is weer verschillend. Gaat het om een jong gezin met kinderen? Wat doen we met school, hoe zit het met onverhoopte werkeloosheid. Senioren: hoe loopt het met de belastinginning van onze pensioengelden en wat gebeurt er met onze ziektekostenverzekering? Om zo maar een paar punten te noemen.
Inderdaad, de hypotheekrentes in Duitsland liggen nog een stuk lager dan de huidige lage rentes in Nederland, maar ook daar is een goede voorlichting belangrijk. Houd er in ieder geval rekening mee, dat er vrijwel altijd een stuk eigen financiële inbreng dient te zijn. Aflossingsvrij? Vergeet het maar. En laat ook even het scrabble woord Vorfällichkeitsentschädigung vallen, wanneer u bij een bank zit. De boeteclausule bij vervroegde aflossing bij verkoop van uw Duitse huis.
Om u te helpen de stap richting Duitsland zo goed mogelijk voorbereid te maken, heeft KockvanBenthem Makelaars Oldenzaal ook een vestiging in Bad Bentheim, alwaar u met al uw vragen terecht kunt.
Houd er rekening mee dat het aanbod in de Duitse grensstreek enigszins aan het verschralen is, doordat er de afgelopen jaren veel door Duitsers aan Duitsers is verkocht. Daardoor komen minder nieuwe panden op de markt. Wij adviseren en assisteren u graag bij uw zoektocht.
Laat u eens geheel vrijblijvend voorlichten, bij voorkeur op afspraak bij KockvanBenthem Makler, Apotheker-Drees-Str. 1 te Bad Bentheim, tel. 0049 5922 777 073, www.kvbm.de

Ate H. Gjaltema
bedrijfsleider - makelaar