Het kopen of verkopen van een woning kent vele vraagtekens

Kock Van Benthem

Iemand die een huis wil kopen of verkopen komt op dat pad de nodige vraagtekens tegen. En dat is allerminst vreemd. Een dergelijke transactie doet zich immers maar een paar keer voor in een mensenleven. Zoveel mogelijkheden zijn er dus niet om ervaring op te doen. Daarbij komt dat de vastgoedmarkt constant in beweging en ontwikkeling is. Wetten en regels worden voortdurend gewijzigd.

Er zijn vaak vragen over onderwerpen waar je als gewone consument niet in thuis bent. Onderwerpen als ontwikkelingen in ruimtelijke ordening en infrastructuur van een gemeente. Concreet: blijft u dit uitzicht houden, of wordt er hier in de nabije toekomst gebouwd, of komt er een drukke weg?
Vraagtekens bij bouwkundige zaken: zijn er misschien gebreken die de andere partij heeft verzwegen, of heeft geminimaliseerd? Juridische valkuilen bij de reeds genoemde wet en regelgeving.

Een foute beslissing is snel gemaakt. En die fouten zijn al snel onherstelbaar en kunnen aardig in de papieren lopen. Belangrijk dus om tijdens het koop- of verkoopproces antwoord op al deze vragen te krijgen. Natuurlijk kunt u daarmee wachten tot u in het eigenlijke proces zit. De kans bestaat dat u in de aanloop tot dit proces al foute aannames heeft gemaakt, of foute conclusies heeft getrokken. Mogelijk en hopelijk komen die in het koop- of verkoopproces aan het licht en zijn die te herstellen. Hiermee gaat echter tijd verloren en het brengt de nodige kosten met zich mee.

De vragen kunnen ook op een geheel ander terrein liggen. Bijvoorbeeld over een geschil met de buren over de grens van uw erf, hoe maakt u bezwaar tegen de WOZ-waarde van uw woning, of kunt u uw huis alvast aan de kinderen vermaken en er zelf wel blijven wonen.

Om antwoord te geven op al dit soort vragen introduceert KockvanBenthem Makelaars iets nieuws: het inloopspreekuur. Elke laatste vrijdag van de maand opent KockvanBenthem Makelaars van 16.00 tot 17.00 uur haar deuren. Iedereen die een vraag heeft over de koop of verkoop van een woning, kan deze dan vrijblijvend aan één van de aanwezige makelaars stellen. Vanaf oktober met medewerking van mr. Dr. Ton Lamers. Hij kan u adviseren over juridische zaken.
Makkelijker dan bellen of mailen en u weet zeker dat u op dat moment een makelaar treft aan wie u uw vraag kwijt kunt.

Het is een zekerheid in de opmaat van het koopproces. Hiermee kunt u het eigenlijke koopproces beter onderbouwd ingaan. Wel zo'n gerust gevoel.

Han van Benthem
Makelaar bij KockvanBenthem Makelaars