Wijnen uit Oostenrijk

de Glinde

De geschiedenis van de Oostenrijkse wijnbouw gaat terug naar de tijd van de Romeinen. In de Middeleeuwen speelde vooral de kerk een belangrijke rol in de wijnproductie. Aan het begin van de 16e eeuw bereikte de wijnbouw een eerste hoogtepunt en werd Oostenrijk beroemd om zijn edelzoete wijnen zoals de Trockenbeerenauslese uit de regio rondom de Neusiedlersee. In de 17de eeuw bedreigden wijnbelasting en oorlogen de Oostenrijkse wijnbouw. Door een betere regelgeving en een degelijk belastingstelsel ging het weer de goede kant op met de wijnbouw in Oostenrijk.
In 1860 werd in Oostenrijk de eerste wijnbouwschool ter wereld geopend: Klosterneuburg. In 1872 vernietigde echter de druifluis een groot deel van de wijngaarden en werden nieuwe druivenrassen gepland, zoals Grüner Veltliner, nu de nationale trots is van het land. Daarna speelde Oostenrijk een toonaangevende rol in de internationale wijnwereld en werden nieuwe druivenrassen ‘geboren’, waaronder de Zweigelt. Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog kwam de wijnbouw in Oostenrijk tot stilstand. Daar kwam nog bij dat in 1985 door het ‘antivries schandaal’ de export van Oostenrijkse wijn vrijwel volledig stil viel. Maar… mede door dit schandaal en de inzet van de wijnboeren is Oostenrijk nu weer helemaal terug aan de top! De sindsdien zeer strenge Oostenrijkse wijnwetten, één van de strengste ter wereld, worden strikt nageleefd om de kwaliteit van de productie te garanderen.
Door de geleidelijke invoering van de DAC (Districtus Austriae Controllatus) vanaf jaargang 2002, vergelijkbaar met het AOC systeem in Frankrijk, wordt de kwaliteit van de wijnen nog verder verbeterd en de typiciteit van de regio’s beschermd. Oostenrijk kent op dit moment acht DAC’s. Inmiddels krijgt de nieuwe generatie wijnbouwers voet aan de grond. Het wijnmakers vak zit in hun bloed, ze zijn goed opgeleid, hebben internationaal ervaring opgedaan en hebben allemaal als doel de mooiste wijnen van de wereld te maken.
Oostenrijk is hot en heeft veel meer op wijngebied te bieden dan de gevestigde namen. Twee druivenrassen welke zeer typisch zijn voor Oostenrijk en eigenlijk alleen in Oostenrijk voorkomen, springen er uit:
Grüner Veltliner
De Grüner Veltliner is veruit de meest aangeplante druif van Oostenrijk. Hij geeft droge, sprankelende, vaak fruitige en soms iets peperige witte wijnen met een uitbundig frisse geur van groene appel, bloesem en kruisbessen. Sommeliers zijn er dol op want hij combineert makkelijk met allerlei gerechten.
Grüner Veltliners uit de steile wijngaarden langs de Donau in Wachau staan het hoogst aangeschreven. In de Wachau heb je drie soorten: Steinfeder, Federspiel en Smaragd. De eenvoudigste, vroeg geoogste wijnen krijgen de titel Steinfeder. De Smaragd is de rijkste, meest weelderige van de drie.
Ook in andere districten langs de Donau, zoals Kremstal en Kamptal worden prachtige Grüner Veltliners gemaakt. Ze horen bij de beste witte wijnen ter wereld en wedijveren op internationale wijncompetities met de grote witte Bourgognes. Ook in Burgenland en in het Weinviertel kun je prima Grüner Veltliners vinden.
Blauer Zweigelt
Blauer Zweigelt is een blauwe druivensoort en in 1922 ontwikkeld in Oostenrijk door Fritz Zweigelt. Het is een volle, krachtige druivensoort en geeft dieprode wijnen met een zachte kruiden smaak. Het is een kruising van de druivensoorten St. Laurent x Blaufränkisch. We komen Blauer Zweigelt ook tegen onder de naam Zweigelt, Rotburger en Zweigeltrebe. In Oostenrijk is dit nu de meest aangeplante rode druif en ook in Canada is de Blauer Zweigelt te vinden. De druif kan goed tegen koude winters met vorst en rijpt vroeg. Wanneer de oogst te groot wordt van deze druif is de kans op een lage kwaliteit zeer groot.