Vina Ventisquero Yelcho

de Glinde

Binnen de uitgebreide range van wijnen introduceerde Viña Ventisquero eerder al de Yelcho serie. Er zijn drie variëteiten; een Sauvignon Blanc, een Carmenere en een Cabernet Sauvignon. 30% van de gebruikte druiven hebben een houtrijping ondergaan, waardoor het fruit en de houttonen zeer mooi in evenwicht zijn. De Yelcho serie biedt elegantie en karakter!
De Yelcho serie is afkomstig uit de vrij onbekende Lolol Valley. Deze vallei maakt deel uit van de bekende Colchagua vallei. Deze vallei heeft een mild tot warm mediterraan klimaat met gemiddeld 500 tot 600 millimeter regenval per jaar. Colchagua is een zeer vruchtbare vallei. Voor wijnbouw hier en daar zelfs té vruchtbaar. Denk er aan dat een wijndruif moet werken voor zijn bestaan. Een te rijke voedingsbodem maakt de druif lui en saai. Niet voor niets hebben veel wijnbedrijven percelen aangeplant in de ‘armere’ delen zoals Apalta, Ninquen en Lolol.
Lolol ligt zo’n 20 kilometer van de Pacific Ocean. Het is deze Pacific die zorgt voor een getemperd klimaat binnen de Lolol Valley. Toch is Lolol Valley duidelijk warmer dan andere delen van de Colchagua Valley, omdat men hier de temperende invloed van de rivier moet missen.
Het klimaat laat zich het beste vergelijken met dat van de Bordeaux-streek. Toch zijn de meest aangeplante druiven die druiven die we ook aantreffen in de Rhône-streek in Frankrijk. Zo staat er voornamelijk Syrah en Viognier in de wijngaarden van Lolol Valley. Ook Cabernet Sauvignon en Carmenere doen het hier zeer goed.
De geschiktheid van met name Rhone variëteiten heeft er alles mee te maken dat de bodem nogal lijkt op die van de Rhone-streek; graniet afgewisseld met alluviale kalkdelen en sedimenten van zand.
Lolol Valley geldt te samen met de Apalta Valley als een zogenaamde terroir regio. Wijnen hiervandaan afkomstig geven karakter eigenschappen van de bodem en het klimaat direct door aan de wijn. Resultaat; pure en zuiver wijnen, elegant, verfijnd en ook qua alcoholgehalte mooi in evenwicht.