Quinta de Chocapalha

de Glinde

Quinta de Chocapalha mag met recht een familiebedrijf genoemd worden. In de jaren '80 kochten Alice, een Zwitserse, en haar man Paulo Tavares da Silva het bedrijf en investeerden fors in wijngaarden en winery. Zij leiden het bedrijf nog steeds en ook hun dochters zijn actief binnen Quinta de Chocapalha. Andrea Tavares is exportmanager en haar zus Sandra Tavares is één van Portugals meest talentvolle wijnmaaksters. Ook een aantal andere Portugese wijnhuizen voorziet zij van haar expertise.
De 45 ha wijngaarden zijn gesitueerd vlak boven Lissabon en vallen onder de DO Vinho Regional Lisboa. Reeds in de 16de eeuw werd er lovend over de uitstekende wijngaarden bericht. De wijngaarden zijn beplant met internationale rassen, zoals cabernet sSauvignon, syrah, chardonnay en sauvignon blanc maar ook typisch Portugese rassen zoals de arinto, verdelho, tinta roriz, touriga nacional, touriga franca en castelão. Onlangs werd er een compleet nieuwe kelder in gebruik genomen, waardoor Quinta de Chocapalha klaar is voor de toekomst.
Het wijnbouwgebied Lisboa ligt ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Lissabon. De strook met wijngebieden loopt langs de Atlantische kust van Lissabon tot onder Coimbra. Het landschap varieert van zandduinen langs de kust tot weelderig groen landinwaarts. Lisboa is met 27.000 hectare het vierde wijnbouwgebied van Portugal en wat betreft productie staat het zelfs op de tweede plaats na de bekende Douro. Lisboa bezit een groot aantal zogenaamde DOP’s, vergelijkbaar met de Franse AOC’s, herkomstgebieden, waar vandaan wijnen komen met een zekere kwaliteit. In Lisboa komt slechts vijf procent uit zo’n DOP. De meeste DOP’s zijn klein en veel populaire wijnen komen op de markt als landwijn en IGP. Deze wijnen worden vooral gemaakt door enkele zeer grote coöperaties. Daarnaast zijn sommige wijnen bestemd voor distillatie tot de brandy aguardente. De ruwe vorm van deze aguardente gebruiken wijnmakers voor de vinificatie van versterkte wijnen, zoals port.