Prosecco

de Glinde

Eén van Italië’s meest authentieke wijnen, ook één van de oudste wijnen is Prosecco. Al tweehonder jaar geleden werd de prosecco wijnstok al aangeplant op de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene. Sinds het begin van de negentiende eeuw is onderzoek naar dit druivenras sterk toegenomen en de Prosecco is verspreid over het hele gebied. De precieze oorsprong van dit ras is enigszins een mysterie, maar sommigen beweren dat het in feite al bekend was als de 'pucino' in de tijd van het Romeinse Rijk. Keizerin Livia was vooral dol op de wijn van deze druif. Zeker is dat al gedurende ten minste twee eeuwen de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene een ideale omgeving zijn voor de teelt van Prosecco.

De officiële naam van de druif die in de volksmond 'prosecco-druif' wordt genoemd is glera. Lange tijd was deze naam in de vergetelheid geraakt maar toen in 2009 de DOCG status aam Prosecco werd toegekend, kwam de oude naam weer meer in de mode. Voor de Prosecco producenten was toekenning van de DOCG status belangrijk omdat zij op steeds meer flessen de benaming Prosecco zagen opduiken. Zelfs op flessen die helemaal niet uit Italië afkomstig waren. Wijnen ook die niets te maken hadden met wat prosecco in essentie is: een Italiaanse mousserende wijn die is gemaakt van glera.

Naast de DOCG-toekenning kwam ook de DOC-status. Een iets minder strenge herkomstbenaming waarbij Prosecco met het DOC label afkomstig mag zijn uit de vijf provincies van Veneto en de vier provincies van Friuli. DOCG Prosecco mag alleen afkomstig zijn uit de regio Conegliano-Valdobbiadene. Naast herkomst is ook de opbrengst per druivenstok van belang. Mooi rijp fruit met niet te hoge opbrengsten geven een verfijnde Prosecco.

De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels. Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn die meer dan drie bar druk bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat het tweede gistingsproces korter is dan bij een spumante. Prosecco heeft vaak een tweede gisting op fles en dat geeft net wat meer mousse dan de frizzante versie waarbij de Prosecco een tweede gisting op tank ondergaat. Het is niet zozeer een verschil kin kwaliteit maar heeft alles te maken met het feit of men veel of weinig bubbeltjes in het glas wenst.
Prosecco drinkt men in een smalle flute, puur of heerlijk gemengd met een scheutje Fiorente Elderflower Liqueur!