Overpeinzingen van een krasse knar….

de Glinde

Er is veel moois te koop op wijngebied. Europees, Nieuwe Wereld, Canada en binnenkort de wijnen uit China. En ieder land heeft iets eigens; Cassis-tonen in de Merlot uit Chili, Eucalyptus uit ‘down under’, garrique uit Zuid Frankrijk. Het is waar, wijn is avontuur, wijn is diversiteit. Maar naast deze kakofonie van indrukken, impressies van wijnen en wijnstreken is er van oudsher een streek waar men zich niet laat leiden door de waan van de dag en waar men wijnen maakt die moeiteloos de tand des tijds kunnen doorstaan. Ik bedoel de wijnstreek rondom de stad Bordeaux. En natuurlijk zijn de hedendaagse wijnen hiervandaan afkomstig wezenlijk anders dan die van pak ‘m beet vijfentwintig jaar geleden, want veel eerder op dronk, minder strenge tannines, de wijnen uit de Bordeaux streek hebben steevast een moeilijk te omschrijven aristocratische toets.
Een geur en een smaak van een zekere voornaamheid. Het is het druivenras Cabernet Sauvignon wat voor deze strengheid zorgt en de Merlot geeft de Bordeaux wijnen fruit en gulheid. En natuurlijk de wijnen variëren van oogstjaar tot oogstjaar en de wijnmaker doet er gelukkig ook nog toe en staan de druivenrassen op kiezelgronden op de linkeroever of meer in de vettere klei rondom de stad Saint Emilion, zeker, allemaal zaken die er toe doen maar een geoefende ‘neus’ haalt Bordeaux er altijd uit. Bordeaux speelt altijd tot de verbeelding. Men geeft maar wat graag af op de exorbitant hoge prijzen die steeds maar weer gevraagd worden. En dat op het moment dat de wijn van de nieuwe oogst nog rijpt op het vat en het dus maar de vraag is wat het uiteindelijke resultaat zal worden. Niet zelden overigens wordt een wijnjaar de hemel in geprezen en blijkt met de jaren dat de wijn toch aanmerkelijk minder kwaliteiten bevat dan eerder werd gedacht.

En andersom gebeurt natuurlijk ook. Dat is Bordeaux, dat is ook wat de mythe rondom Bordeaux zo intrigerend maakt. In veel moderne wijnlanden wordt vaak ook met een schuin oog naar Bordeaux gekeken. Op enig moment wil een succesvolle wijnmaker zijn vakmanschap en zijn ‘kunnen’ laten zien aan de buitenwereld. Niet zelden kiest de wijnmaker dan voor een wijn gemaakt volgens de ‘Bordeaux blend’. Een wijn opgebouwd uit inderdaad de Cabernet Sauvignon, Merlot met een toets Cabernet Franc, een vleugje Petit Verdot al dan niet gecombineerd met een hint van Malbec. Het is juist het gebruik van deze afzonderlijke druivenrassen wat de wijn zo intrigerend maakt maar wat tegelijkertijd zo lastig is voor de wijnmaker om te realiseren. En niet alleen pas in de wijnkelder. Nee, het begint in de wijngaard. Mooi rijp fruit, voldoende zuren, suikers ook en de nodige tannines. Het zijn geen gemakkelijke druivenrassen, het is ook geen ‘dertien-in-een-dozijn’ Merlot, geen omfiets Pinotage, welnee, het is Bordeaux. Qua stijl, in smaak en geur. En dat de wijn dan afkomstig is uit Australië, Zuid-Afrika of Chili…men proeft de stijl van Bordeaux.

Hoewel, te vaak zijn deze wijnen een karikatuur van de echte Bordeaux wijnen en zijn ze nogal alcoholisch. Het is juist de verfijning wat Bordeaux wijnen onderscheidt van de anderen. De verfijning en het aristocratische karakter maakt Bordeaux zo verdraaid plezierig!