Maffiawijn

de Glinde

Er zijn maar weinig films die ik meerdere keren heb bekeken, maar de trilogie The Godfather is mijn absolute favoriet. Ook nu nog grijp ik als er weer eens niets op de televisie is naar deel I van deze prachtige serie over het leven van de maffia op Sicilië.
Deel I is trouwens veruit de beste, maar dit terzijde…

Het leven op Sicilië is hard, zoveel wordt al gauw duidelijk tijdens de film. De maffia heeft het eiland danig in haar macht en veel boeren lijden hieronder een armzalig bestaan. Het eiland zelf is ook niet altijd gul naar haar bewoners toe; een steenachtige bodem, nauwelijks te bewerken en een alles verzengende hitte in de zomermaanden. Nee, men is hier zeker niet te benijden. Als dankzij de vele inspanningen de wijnoogst daar is en het rijpe fruit wordt van het land gehaald, pas dan wordt duidelijk waar Sicilie voor staat:
Mooi, temperamentvol, krachtig, met karakter en typiciteit. Of zoals de Italianen het plegen te noemen; typicamento. Sicilië is in de oudheid tamelijk geïsoleerd geweest en de druivenrassen die wij nu op het eiland aantreffen zijn authentiek en eigenzinnig.

Een tweetal wijnen uit Sicilie willen we graag onder de aandacht brengen. Allereerst is daar de Precisco Sicilia Nero d ‘Avola. De Nero d'Avola is de belangrijkste rode druif van Sicilië en één van de belangrijkste inheemse rassen van Italië. Vernoemd naar het plaatsje Avola in het diepe zuiden van Sicilië, worden de wijnen wel vergeleken met de Syrah-druif. Wijnbouwers brachten deze druif een paar honderd jaar geleden naar het zuidelijke puntje van het eiland. Vandaag de dag is zij verspreid over het hele eiland Sicilië. De Nero d'Avola houdt van een zeer warm klimaat en produceert wijnen met zoete, ronde tannines en geurt nadrukkelijk naar een pepertje.

De witte tegenhanger is de Precisco Sicilia Grillo. De Grillo is een witte druivensoort en komt voor in Sicilië. In 1897 was de druivensoort al aangeplant in de provincie Trapani. Deze druivensoort wordt veelal samen met de Catarratto Bianco gebruikt om Marsala-wijn van te maken. Grillo is ook wel bekend onder de naam Riddu en kan tegen zeer hoge temperaturen. De schil is dik en voorkomt daardoor dat het vocht in de druif kan verdampen. In de wijnen die er van gemaakt worden komen abrikozen- en citrustonen naar voren.

Tot slot een wijn die zeker in de zomermaanden geproefd moet worden; de Pinot Grigio ‘blush’. Pinot Grigio. Sicilië is één van de belangrijkste gebieden voor Pinot Grigio wijnen. Deze druif groeit hier over het hele eiland en er worden heerlijke wijnen van gemaakt. Deze Pinot Grigio ‘blush’ is een fris zachte zalmroze rosé met geuren en smaken van verleidelijk fruit zoals aardbeien, frambozen, citrus en ananas. De kleur van de wijn is verkregen door een extra hoge druk tijdens het persen van de toch vrij donkere druif. De natuurlijke kleurstof uit de schil komt hierdoor in het vergiste sap. Een heerlijke begeleider voor bij vis, bbq, salades of om zo lekker van te genieten.

Op Sicilie weet men van mooie gerechten te genieten. Of zoals Peter Clemenza in The Godfather zegt; “leave the gun, take the cannoli”. En vergeet er niet een mooi glas Precisco Sicilia Nero D ‘avola bij te schenken!