De rijke geschiedenis van Ernest Rapeneau

de Glinde

De familie Rapeneau versus de familie Tabourin. Inmiddels vijf generaties terug was het Ernest Rapeneau, uit een van origine uit de Marne-streek afkomstige familie van wijnhandelaren, die in 1901 samen met Julien Jacquot een bedrijf in wijn, sterke dranken en champagnes oprichtte. Zijn zoon, Ernest-Emile kwam al op jonge leeftijd in het bedrijf van zijn vader en bleek een uitstekend handelaar en gewiekste zakenman te zijn. In 1925 oriënteerde hij zich op het produceren en verkopen van mousserende wijnen en startte een nieuw bedrijf. Hiermee waren de eerste stappen naar een eigen champagne gezet. Vanaf die tijd is alles in een stroomversnelling gegaan. De zoons van Ernest-Emile, François en Bernard, deden in 1944 hun intrede in de firma. Het duurde echter tot 1965 voor Ernest-Emile de leiding overgaf aan zijn zoons. Onder leiding van Bernard vertienvoudigde de omzet.
In 1869 werd het huis G.H. Martel opgericht door een lokale druivenplukker. Aan het eind van de 19e eeuw werd Henry Léopold Tabourin door zijn werkgever, Auguste Devaux (handelaar in wijn in Lons-le Saunier (Jura)), op stage gestuurd naar de Champagne voor een cursus oenologie. In 1894, na het overlijden van Auguste, stichtte Tabourin samen met de weduwe Devaux het champagnehuis Veuve A.Devaux in Dizy.
Dit champagnehuis beleefde gouden tijden gedurende ‘La Belle Epoque’. In 1910 realiseerde H.L. Tabourin de verkoop van één miljoen flessen, waarvan 200 duizend flessen werden geëxporteerd. Echter op verzoek van de kinderen van weduwe Devaux werd H.L Tabourin gevraagd te vertrekken.
Samen met zijn zoons besloot hij nieuw leven in het merk G.H. Martel te blazen en begin jaren ’20 kochten zij het wijnhuis. G.H. Martel ging pas expanderen met de komst van H.L’s kleinzoon Gérard Tabourin. Jaren lang bleef de verkoop steken op rond de 75 duizend flessen, maar door invloed van Gérard stegen de verkopen al snel naar zo’n 200 dizend flessen.
In 1979 overleed André Tabourin, de laatste in de generatie Tabourins, en het bedrijf kwam zonder opvolging te zitten.
Ernest Rapeneau kocht een meerderheid van de aandelen met de ambitie om G.H. Martel & Cie. Te gebruiken als speerpunt voor hun Champagne bedrijf.
Vandaag de dag is Rapeneau nog steeds een familiebedrijf. Aan het hoofd staat Christophe Rapeneau. Niet alleen is hij eigenaar van de merken Ernest Rapeneau, G.H. Martel & Cie., Château de Bligny, Charles de Cazanove en Mallard Baillet, maar is tevens de wijnmaker van al deze merken champagne.