De Muskaat van Alexandrië

de Glinde

Veel zonaanbidders gaan hem op vakantie tegenkomen; wijn gemaakt van de muskaatdruif met het onmiskenbare nootmuskaat-neusje en dat vriendelijke zoetje! Het is waar, in bijna alle landen rondom de Middellandse Zee staat de muskaatdruif aangeplant. De muskaatdruif is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete muskaatwijnen. Er zijn wel tweehonderd verschillende soorten! Muskaat van Alexandrië is er daar een voorbeeld van. De druiven hiervan zijn aangeplant rond de Middellandse Zee en worden gebruikt als tafeldruif en voor de wijnproductie. Een volle en zeer zoete smaak kenmerkt over het algemeen de wijnen afkomstig van de muskaatdruif. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat van Alexandrië heeft een matig bedauwde, stugge schil. Het vruchtvlees is over het algemeen knapperig en heeft een nootmuskaatachtige, vaak erg zoete smaak. De oogst vindt plaats tussen juli en oktober. De muskaatdruif stamt waarschijnlijk uit Turkije en werd in de romeinse tijd over het Middellandse Zeegebied verspreid. De muskaatdruif is één van de meest delicate druivenrassen. Ze vallen op door hun frisheid en aromatische smaak. Bijzonder is de zoete en bloemrijke geur en smaak in de vin doux naturel uit de Roussilon. Verder weg van de Middellandse Zee vinden wij Muscats of Muskateller in streken als de Elzas, de Pfalz en Oostenrijk. Een van de beste is de Muscat blanc à petits grains, en als tweede de Muskaat van Alexandrië. Andere namen voor deze druivensoort zijn in het Spaans, Italiaans en Duits Moscatel, Moscato en Muskateller. De Muskaat van Alexandrië staat ook bekend onder andere namen, waaronder: Hanepoot (Afrikaans), Muscat of Alexandria (Engels), Muscat d’Alexandrie, Muscat Romain (Frans), Zibibbo (Italiaans), Moscatel de Setúbal (Portugees), Moscatel Gordo Blanco, Moscatel de Alejandría, Moscatel de Málaga (Spaans).
Ook zeer bekend is een iets andere variant, Muscat blanc à petits grains. Deze wordt onder meer gebruikt in Italië voor de productie van Asti Spumante, een Italiaanse schuimwijn. In de Elzas wordt een droge wijn gemaakt van de Muscat blanc à petits grains. In Hongarije wordt de Sárga muskotály verbouwd voor de wijnproductie voor Tokaji. In Oostenrijk is het ras bekend onder de naam "Gelber Muskateller". Ook als tafeldruif wordt dit ras geteeld. Andere namen zijn Moscato bianco, Muscat lunel, Muskat zoti, Muskat zlty, Zoruna.
Muskaatwijnen worden gewoonlijk bij het nagerecht gedronken. Bekende muskaatwijnen zijn de Muscat de Beaumes-de-Venise uit de Vaucluse in Zuid-Frankrijk of de Muscat de Rivesaltes, uit het stadje Rivesaltes in Roussillon. Een perfecte combinatie is muskaatwijnen drinken bij rijp zomerfruit en diverse ijscoupes.
Bij Stadsslijterij De Glinde hebben wij de Boido Moscato Spumante in de aanbieding. De Moscato van Boido is een aangenaam zoete, licht mousserende wijn. De druif geeft de wijn zijn typische en zeer aangename aromatische zoetheid. De druiven worden bij voorkeur vroeg geoogst om voldoende fruitzuren in het sap te behouden. De wijn geeft elke gelegenheid een feestelijk tintje. De geur is uitgesproken fruitig met een zuiver muskaataroma, een vleug mandarijn en perzik, licht bloemig. De smaak is verrukkelijk zoet, sappig met een verrassende frisheid. Heerlijk bij zoete hapjes, amuses, crêpes en nagerechten met fruit; ook prima als aperitief.