De haan van Barcelos

de Glinde

Een ieder die weleens in Portugal is geweest, zal zeker bekend zijn met het felgekleurde haantje van Portugal. Veel minder bekend is de legende waarin het haantje de hoofdrol speelt… De haan is onderdeel van een zeer oude legende. De haan wordt officieel de haan van Barcelos genoemd.
In het noordelijke dorp Barcelos was een misdaad gepleegd. De bevolking had echter geen idee wie verantwoordelijk was voor deze misdaad. Op een dag kwam er een man uit het Spaanse Galicië in het dorp, waarop al snel de verdenking viel. Zoals vaker wordt een vreemdeling van buiten het dorp al gauw als verdacht aangemerkt. Men kent de beste man immers niet. De autoriteiten besloten in ieder geval de man gevangen te zetten, hoewel hij verklaarde onschuldig te zijn. Naar eigen zeggen was hij slechts bezig met een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.
De man werd veroordeeld tot de strop, waarop hij eiste te spreken met de rechter die hem had veroordeeld. Hij werd naar het huis van de rechter gebracht, die op dat moment met een aantal vrienden genoot van een banket. De veroordeelde claimde opnieuw onschuldig te zijn, toen zijn oog viel op een gebraden haan. ‘Mijn onschuld is even zeker als het kraaien van deze haan op het moment dat u me zult ophangen.’
De rechter sloeg geen acht op de opmerking en liet de man naar de strop brengen. Op het moment dat de man opgehangen werd kwam de gebraden haan echter tot leven en begon te kraaien. De rechter realiseerde zich dat hij een fout had begaan en spoedde zich naar de strop. Hij liet de man onmiddellijk losmaken en gaf hem zijn vrijheid terug.
Het verhaal gaat verder dat de Galiciër enkele jaren later terugkeerde naar Barcelos en de gravures maakte in wat inmiddels de Cruzeiro do Senhor do Galo wordt genoemd. Dit kruis, wat de man opdroeg aan de Maagd Maria en de heilige Jakobus (in het Spaans Santiago en in het Portugees São Tiago genaamd), is nu te zien in het archeologisch museum van Barcelos. De welbekende gekleurde haantjes zijn overal in het land te vinden, in allerlei hoedanigheden.
Quinta de Chocapalha Arinto, deze wijn heeft mooie zuren en een licht zoetje en is heerlijk fris. Probeer nu voor 7,50 euro. Quinta de Chocapalha Tinto is een mooie complexe blend met zijdezachte tannines. Probeer nu voor 8,95 euro.