Champagne

de Glinde

Geen enkele wijn spreekt zo tot de verbeelding als Champagne. De feestwijn bij uitstek en altijd geroemd om haar zuivere smaak en haar aristocratische karakter. Geliefd bij tsaren, koningen en altijd daar waar een bijzondere gebeurtenis plaats vindt. Maar Champagne kan elke dag. Weduwe Cliquot dronk iedere dag een glas Champagne bij het ontbijt……heerlijk. Ik zie mijzelf wel een beetje als een ambassadeur van Champagne. Waar men in Nederland een excuus nodig heeft om een fles Champagne te ontkurken, zo wordt er bij mijn Belgische vrienden gewoon een flesje “gekraakt” omdat het lekker is. Al die televisiekoks en wijnschrijvers kunnen zeggen wat ze willen over bubbels, maar er blijft maar één feit overeind: “Het is geen Champagne!”. Kennelijk zijn Nederlanders simpelweg te gierig om iets lekkers kopen. “Het leven is te kort om slechte wijn te drinken”, zo luidt het gezegde. Een waarheid als een koe. In eerste instantie dacht ik dat Prosecco een tijdelijke hype zou zijn, maar is nog steeds ongekend populair. Een laf wijntje waar koolzuur ingespoten wordt als cola, maar ja, ook cola is nog steeds mateloos populair. Prosecco, Crémant, Clairette, Blanquette, Cava…..allemaal bubbels, maar geen van alle heeft of haalt de finesse van Champagne. In mijn optiek zeer terecht dat Champagne een beschermde herkomstbenaming heeft, want Champagne komt alleen uit Champagne. Een streek zo noordelijk, een streek waar de wijnboeren moeten vechten voor een redelijke oogst, een streek waar met passie en geduld de mooiste mousserende wijnen gemaakt worden.
Nogmaals….Ik heb geen excuus nodig om een fles Champagne open te maken. Voor mij zitten er simpelweg te weinig zondagen in een jaar, want het gebeurd niet zelden dat er op zondagmorgen bij het ontbijt of brunch een fles Champagne ter tafel verschijnt. Na zo’n ontbijt kun je de hele wereld aan zonder vol te zitten, want Champagne is lichtvoetig. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een glas Champagne als aperitief, want Champagne wekt de eetlust op. Met andere woorden: Champagne smaakt op ieder moment van de dag.
Zet rustig eens een fles Champagne op de ontbijttafel. En als je dan toch een excuus nodig hebt…… Vier dan dat de parkiet in de rui is, de goudvis heerlijk gegeten heeft, de kat een hoopje heeft gedaan, de hond vlovrij is, dat je gestofzuigd hebt, dat de zon schijnt, dat je de telefoon uit de muur hebt getrokken, dat je naar muziek luistert, etc.……………maar bovenal: Vier dat je leeft !! Het leven is vurrukkulluk!, althans volgens de spellingswijze van Remco Campert. Het leven kan inderdaad verrukkelijk zijn, maar veel mensen moeten dat nog ondervinden.