Benriach Pedro Ximinez 15 years old ‘sherrywood finish’

de Glinde

In november 2006 startte de Benriach Distillery met de zogenaamde Wood Finish Series. Een van de whisky’s uit deze reeks is de Pedro Ximinex Wood Finish. Na de aanvankelijke rijping in traditionele bourbon barrels wordt de whisky overgestoken op sherryvaten waar eerder de zoetere Pedro Ximinez Sherry in gelagerd is. Tijdens deze tweede rijpingsperiode neemt de whisky diverse specifieke invloeden op die karakteristiek zijn voor deze vaten. Per batch worden 2400 flessen gebotteld.
Woodfinishes, de term voor alle whisky’s die worden overgestoken op andere, eerder gebruikte typen vaten, zijn zeer populair en omvatten een uitgebreid spectrum. Zo zijn er dus gebruikte sherryvaten, Madeira vaten, Rum vaten, maar ook Sauternes vaten. Velerlei vaten zijn bruikbaar alleen vaten waar eerder de edelzoete dessertwijn uit Hongarije, Tokaji, in heeft gelegen zijn niet bruikbaar.
Deze Benriach Pedro Ximinez 15 years old ‘sherrywood finish’ heeft een robuuste geur met tonen van sherry, honing, sultana's en pure chocola. De smaak is complex, met hints van vanille en kruiden. Ook tonen van chocolade, honing, papaja en eucalyptus kenmerken deze zeer mooie whisky.
Dezev Benriach Pedro Ximinez 15 years old ‘sherrywood finish’ is één van de vele mooie whisky’s uit de serie van de BenRiach Distilleerderij. De BenRiach distilleerderij werd opgericht in 1898 en is na een paar jaar in “andere handen” te zijn geweest sinds 2004 weer onafhankelijk. De BenRiach Distilleerderij ligt in het hart van The Speyside. In deze regio van Schotland zijn nog 44 werkende distilleerderijen te vinden. In de ‘’warehouses’’ van BenRiach ligt een indrukwekkende voorraad rijpende whiskyvaten die ver teruggaan tot 1966. Vandaag de dag produceert BenRiach als onafhankelijke distilleerderij volop speciale Speyside Single Malt Whisky’s en wordt de distilleerderij geroemd om haar vaten management. Daarnaast is het een van de weinige distilleerderijen die nog steeds single cask whisky’s verkoopt.

Stadsslijterij De Glinde