Archief - Algemeen

Algemeen
Leden sinti-familie Weiss onthullen prachtige social sofa om te gedenken en belang noaberschap te benadrukken

OLDENZAAL - In de stadssingel tussen de Oostwal en de parkeerplaats Citadel is afgelopen woensdag een zogenoemde social sofa onthuld. Het is een bijzonder monument, waarin een tragische geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog in mozaïek is verbeeld. Op deze plek aan de Oostwal stond in vroegere tijden de woning van de families Cohen en Weiss op het toenmalige adres Poortstraat 21. Vanuit deze woning zijn op verschillende tijdstippen tijdens de oorlog eerst drie leden van de joodse familie Cohen gedeporteerd en later zes leden van de sinti-familie Weiss. Het plaatsen van deze Social Sofa is een initiatief van Sabina Agterbergh. Zij is een nazaat van de Weiss-familie en landelijk actief waar het gaat om de belangen van roma en sinti.

Namens de familie Weiss waren Jeanna Weiss (87) en haar zoon Galid vanuit Amsterdam naar Oldenzaal gekomen om het monument te onthullen, daarbij geholpen door Sabina. Jeanna ontsnapte dankzij attente familieleden aan deportatie. Voorafgaand aan de onthulling hield burgemeester Theo Schouten een korte toespraak, waarin hij de bijzondere waarde van het kleurrijke en optimistisch ogende kunstwerk benadrukte. ‘Drie jaar na de onthulling van het Sinti-monument in onze Herdenkingstuin, staan wij opnieuw op een plek die ons herinnert aan de schrijnende werkelijkheid van de Tweede Wereldoorlog. Drie leden van de Joodse familie Cohen en een paar jaar later zes leden van de Sinti-familie Weiss werden hier vlakbij, uit de woning Poortstraat 21, opgepakt en gedeporteerd naar Nazi-Duitsland. Waar staan we anno 2018 eigenlijk als samenleving? Zijn we nog op de goede weg met elkaar? Monumenten en herinneringstekens kunnen een krachtig middel zijn om antwoord te geven op dat soort vragen. Wie zijn buren kent, voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. Dit raakt namelijk precies de kern waar noaberschap om draait.’, aldus burgemeester Schouten.

Woonwagenwiel
Na de onthulling droegen leerlingen van het Twents Carmel College gedichten voor. Na deze plechtigheid wandelde het gezelschap naar de herdenkingstuin waar het Sintimonument staat. Henk Winkelhuis hield een toespraak en de leerlingen plaatsen zelf gemaakte kunstwerkjes bij het monument. Inmiddels staan er verspreid over Nederland meerdere social sofa’s, telkens bedoeld om lokaal de aandacht te vestigen op allerlei uiteenlopende maatschappelijke thema’s. De bank is gemaakt van beton en rondom versierd in mozaïek. Dit gebeurt in Tilburg in het kader van een werkgelegenheidsproject. Alle social sofa’s zijn omgeven met symboliek, zowel in het mozaïekwerk als in plek waar het geplaatst is. Zo staat de sofa op een pleintje in de vorm van een woonwagenwiel en zijn de contouren van de voormalige woning in de straat en het plantsoen verwerkt. De social sofa heeft nu vooral de functie van een parkbankje waar iedereen even kan gaan zitten.

Algemeen Dagje Amsterdam dankzij compli’muntjes’ Een maand lang zijn de compli’muntjes’ onderwerp geweest van gesprek op het Twents Carmel College locatie Potskampstraat. Onlangs mochten 45 leerlingen een dagje naar Amsterdam. Zij hebben een... Lees meer »
Algemeen MST en BTK Kraamzorg starten warme overdracht De afdeling Moeder Kind van Medisch Spectrum Twente en BTK Kraamzorg zijn gestart met een warme overdracht van het ziekenhuis naar thuis. Dit houdt in dat de kraamverzorgende naar het ziekenhuis komt... Lees meer »
Algemeen Leerlingen De Leemstee nemen oude eed af Dertig leerlingen van basisschool De Leemstee zijn donderdag het verleden ingedoken. Ze brachten een bezoek aan het historische stadsarchief in het stadhuis. Het bezoek maakt deel uit van een nieuw... Lees meer »
Algemeen Kosse verrast met serenade Gouden medaillewinnaar Slagerij Kosse is zaterdag verrast door een muzikale felicitatie van koninklijke muziekvereniging Semper Crescendo. Totaal verrast ontving slager Leon Niekrake de serenade van... Lees meer »
Algemeen Kuipers Logistics is Het Vitaalste Bedrijf van Overijssel Kuipers Logistics uit Oldenzaal is dit jaar uitgeroepen tot Het Vitaalste Bedrijf van de provincie Overijssel. Meervoudig olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband overhandigde de prestigieuze... Lees meer »
Algemeen Wisseling van de wacht in redactie De Glimlach Deze week is Bianca Hellemons begonnen als redacteur en fotograaf voor uw weekkrant De Glimlach. Zij neemt alle werkzaamheden over van Harry Jutten, die heeft besloten andere wegen in te slaan. Lees meer »
Algemeen Karting Against Cancer op Kartbaan Oldenzaal Het kart- en netwerkevent en tevens inzamelingsactie voor de stichting Against Cancer wordt dit jaar op 18 oktober gehouden op de kartingbaan in Oldenzaal door Mark Niemeijer, Maurice Kruse en Ton... Lees meer »
Algemeen Straatprijs postcodeloterij wordt door buurt besteed aan verfraaiing tuinen rond flats Begin dit jaar hebben een aantal inwoners van Johanna van Burenlaan de straatprijs van de postcodeloterij gewonnen. Door het Oranje Fonds is Impuls Oldenzaal gevraagd voor begeleiding door de... Lees meer »
Algemeen Ut löp mooi met de döp van Carmelleerlingen Ook dit jaar is het Twents Carmel College aan de Potskampstraat weer inzamelpunt voor doppen. Harde kunststof doppen en kroonkurken kunnen, uiteraard gescheiden, worden afgeleverd bij de receptie.... Lees meer »
Algemeen Open Huis Kaliber Kunstenschool Welke cursus ga jij volgen? Ontdek het op het open huis van Kaliber Kunstenschool. Wil je graag muziek maken, dansen of creatief bezig zijn? Kom dan eens kijken bij het open huis van Kaliber... Lees meer »
Algemeen Breedwijs als eerste Brede School in Nederland PBS gecertificeerd Afgelopen woensdag werd op feestelijk wijze gevierd dat de Brede School Zuid-Berghuizen als eerste in Nederland het certificaat PBS kreeg uitgereikt. Dit werd gevierd met alle kinderen, ouders en... Lees meer »
Algemeen Buurtbewoners Haerstraat timmeren nestkastjes voor koolmezen en tegen eikenprocessierupsen Afgelopen zaterdag had de buurtvereniging van de Haerstraat een heel bijzondere activiteit op het programma. In de garage van één van de bewoners was alles klaargezet om samen een twintigtal... Lees meer »
Algemeen Buurtfeest Fonteinstraat in teken van Verzorgingshuis De Scholtenhof Afgelopen zaterdag was het jaarlijkse buurtfeest van de Fonteinstraat, twee jaar geleden omgedoopt tot Rue de la Fontaine. Wat voor andere buurten geldt, geldt ook hier, maar een bijzonder mooie... Lees meer »
Algemeen Optreden Russisch topkoor VRIJDAG 10 AUGUSTUS!! in Sint Plechelmus-basiliek OLDENZAAL - Het vier leden tellende ensemble ChoRuss treedt op 10 augustus op in de Sint Plechelmus-basiliek. Het concert begint om 19 uur. Het ensemble zingt geestelijke muziek uit de negentiende en... Lees meer »
Algemeen Optreden Russisch topkoor niet op 7 maar op 10 augustus!! Het concert van het Russisch ensemble ChoRuss is niet op 7 augustus, zoals vermeld in de Glimlach, maar op vrijdag 10 augustus. Lees meer »
Algemeen Het Oldenzaalse zomerfeest " De Boeskool is Lös' 6 dagen lang is Oldenzaal in de ban van het zomerfeest. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is er voor jong en oud van alles te beleven. Zo zijn er o.a. extra koopavonden, een braderie met 250... Lees meer »
Algemeen Vijf tips om fruitvliegjes uit keuken en de fruitschaal weg te houden Met dit warme weer vieren fruitvliegjes massaal feest in de keuken en rond de fruitschaal. Het zwermt dan ook van de adviezen en middeltjes om ze te bestrijden. Milieu Centraal zet 5 tips op een rij... Lees meer »
Algemeen Ook in vakantieperiode is er wekelijks geheugenspreekuur in Michgoriushuis Iedereen vergeet wel eens iets. Dat is geen reden om ongerust te worden. Maar wanneer u merkt dat de vergeetachtigheid toeneemt kan het prettig zijn om daar eens met een deskundige over te praten. Lees meer »
Algemeen College van burgemeester en wethouders vergaderen op bijzondere locaties ‘Verbinden door los te laten’, onder dit thema gaat het college van de gemeente Oldenzaal de komende vier jaar samen met inwoners en organisaties in de stad aan de slag. Het college zet in op het... Lees meer »
Algemeen Concert twee zussen tussen het fruit op fruitboerderij ‘t Duvelshofke OLDENZAAL - Judith Nijland en Nathalie Velthuis-Nijland zijn twee zussen uit Twente. Nathalie is eigenaresse van fruitkwekerij 't Duvelshofke in Oldenzaal. Judith is jazz-zangeres en toerde de... Lees meer »